Elvebunnsystemer

NA-O

Hovedtypegruppe

Hovedtypegruppa omfatter alle økosystemer på bunnen i elver

NA-O Elvebunnsystemer omfatter alle økosystemer på bunnen i elver , dvs. alle arealer som ligger under medianvannstaden. Dette er alle arealer som er vanndekt mer enn 50 % av tiden med vannmasser som har en saltholdighet på mindre enn 0,5 ‰, og som mangler et planktonisk krepsdyrsamfunn. Hovedtypegruppa vil alltid være koblet til NA-F Limniske vannmassesystemer, og grenser til NA-L Innsjøbunnsystemer ved innløpsos og utløpsos i innsjøer. NA-O Elvebunnsystemer grenser til NA-T Fastmarkssystemer og NA-V Våtmarkssystemer på land.

NA-O Elvebunnsystemer dekker omkring 0,6 % av Fastlands-Norge (utfigurert elveareal i den nasjonale kartdatabasen).

NA-O Elvebunnsystemer og NA-T Fastmarkssystemer
Hovedregelen for å skille NA-T Fastmarkssystemer fra ferskvannsbunnsystemet er at det trekkes ei grense midt i flombeltet, det vil si der bunnen/marka er vanndekket 50 % av tida. I elver følger denne grenselinja medianvannstanden.
NA-O Elvebunnsystemer og NA-V Våtmarkssystemer
Hovedregelen for å skille NA-V Våtmarkssystemer fra ferskvannsbunnsystemet er at det trekkes ei grense midt i flombeltet, det vil si der bunnen/våtmarka er vanndekket 50 % av tida. I innsjøer følger denne grenselinja medianvannstanden.
NA-L Innsjøbunnsystemer og NA-O Elvebunnsystemer
Hovedregelen er at det trekkes ei grense mellom innsjøtilknyttede økosystem og elvetilknyttede økosystem, først og fremst ved at elva ikke har forekomst av planktonisk samfunn av småkreps. Det er viktig å være klar over at de hovedtypetilpassede trinninndelingene av LM-KA Kalkinnhold i elv og innsjø er forskjellige. Årsaken er at elvevannet generelt har lavere kalsiumkonsentrasjon enn vannet i innsjøer, det vil si at elvevann og innsjøvann i samme vassdrag, med samme nedbørfelt, normalt vil ha forskjellig kalsiumkonsentrasjon. Kalkinnhold over 20 mg Ca/l forekommer sjeldent i elvevann og da først og fremst i bekker.

NA-O Elvebunnsystemer omfatter alt areal på bunnen av elver, dvs. arealer som er vanndekt mer enn 50 % av tiden av vannmasser med mindre enn 0,5 ‰ salt, og som ikke inneholder et planktonisk krepsdyrsamfunn.

NA-O Elvebunnsystemer omfatter 9 hovedtyper fordelt på fem prosesskategorier. To av hovedtypene omfatter normal variasjon som ikke er betinget av en strukturerende artsgruppe (undergruppe A). Dette er NA-OA01 Fast elvebunn og NA-OA02 Elvesedimentbunn. Én hovedtype omfatter normalvariasjon som er betinget av en strukturerende artsgruppe (undergruppe B): NA-OB01 Elv-undervannseng. Spesialbunn omfatter fire hovedtyper fordelt på tre i prosesskategori C (spesiell variasjon preget av miljøstress) og en i prosesskategori G (preget av historisk forstyrrelse). Eksempler på hovedtyper i disse prosesskategoriene er OC02 Dy- og gytjebunn i elv og OG01 Ny elvebunn. Spesiell, sterkt endret elvebunn omfatter to hovedtyper i prosesskategori M (uten preg av hevd).

Hovedtypegruppa er videreført fra NiN 2.3, med identisk avgrensning.

Relevante empiriske data finnes og er tilfredsstillende analysert