Kartleggingsenheten omfatter mark som er klart endret på grunn av skogbruksvirksomhet, i dette tilfellet av grøfting eller markforstyrring. Kartleggingsenheten forekommer på litt til ekstremt tørkeutsatt mark som også er temmelig til ekstremt kalkrik.
Kartleggingsenheten består av tredekt areal som tilfredsstiller skogsmarksdefinisjonen i NiN, det vil si at den er preget av trær som strukturerende artsgruppe. Det innebærer langvarig innflytelse fra trær, det vil si at den enten er tresatt, eller i nær fortid har vært og i nær framtid forventes igjen å være tresatt. I tillegg er den klart påvirket av skogsbruksaktivitet som resulterer i langvarig vesentlig endring i artssammensetning. Med langvarig menes en tregenerasjon, ca. 100 år eller mer etter at inngrepet fant sted, men med noe variasjon avhengig av produktivitet osv. Påvirkninger med kortere varighet anses som korttidsvariasjon som påvirker naturen i økosystemet, men uten at det gir opphav til varige endringer og derved overgang til en annen hovedtype.
Kartleggingsenheten kan oppstå etter markforstyrrelse, som for eksempel omfattende kjørespor etter hogst med tunge maskiner, markberedning eller lignende inngrep i skogsmarka. Dette kan gi nye mikrohabitater som periodevis vannfylte grøfter eller groper etter kjørespor med arter som ikke hører hjemme i den opprinnelige skogsmarka. Også blottlagt mineraljord eller andre mikrohabitater kan forårsake endring i artssammensetning med innslag av forstyrrelsestolerante arter. Dette er trolig en uvanlig type og det er usikkerhet om hvilke arter som forekommer. Området tilordnes NA-TI01 Klart endret skogsmark fra det tidspunktet påvirkningen finner sted. Påvirkningen må ha påvirket minst 12,5 % av arealet innenfor vurderingsområdet og representere en samlet forflytning på minst 5 basistrinnenheter langs lokale komplekse miljøvariabler.
Påvirkningen kan ikke være sterkere enn at det er mulig å plassere området langs naturgitte lokale komplekse miljøvariabler, det vil si LM-KA Kalkinnhold, LM-UF Uttørkingsfare og LM-VM Vannmetning, eventuelt i kombinasjon med LM-KI Kildevannspåvirkning. Påvirkningen medfører ofte en reduksjon i mangfoldet av markboende arter sammenliknet med den opprinnelige skogsmarka, samtidig som arter favorisert av forstyrrelsen kommer til. Kartleggingsenheten omfatter temmelig til ekstremt kalkrik mark og preges derfor av klart kalkkrevende arter. Lite kalkkrevende arter kan også forekomme. Den er også knyttet til litt til ekstremt tørkeutsatt mark, så tørketålende arter preger vegetasjonen.
-
Identifisering
Kartleggingsenheten finnes i ulike typer terreng, fra bratte dalsider til flat mark. Farge og struktur i flyfoto avhenger av hvilket treslag som dominerer. Gamle grøfter og markinngrep er ikke nødvendigvis synlige i flyfoto.
-
Utbredelse og forekomst
Utbredelse og forekomst til kartleggingsenheten er ukjent, men den er trolig svært sjelden.
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst TI01-M005-02, TI01-M005-03 og TI01-M005-08. Den kan også forveksles med NA-TB01 Fastmarksskog med samme basistrinn langs definerende miljøvariabler, det vil si TB01-M005-09 og TB01-M005-12. Den kan også ha likhetstrekk med TF01 Sand- og dyneskogsmark, NA-TF02 Flomskogsmark og NA-TM06 Sterkt endret skog.
-
Relasjon til NiN 2.3
Kartleggingsenheten kan inneholde deler av grunntypene/kartleggingsenhetene T4-11, T4-12, T4-15, T4-16 i NiN 2, det vil si skog som også omfattes av basistrinn LM-MS_ABC i miljøvariabelen LM-MS Kategorier av endret skogsmark på fastmark.
MS_ABC, KA_ghi, UF_efgh, KI_0a