Kartleggingsenheten omfatter breavsetninger avsatt i breforlandet etter lille istids maksimum for ca. 250 år siden. Den forekommer på fine løsmasser og har skogsmarkspreg fordi den er i langsom suksesjon mot fastmarksskog.
Kartleggingsenheten omfatter resente breavsetninger, det vil si morenemateriale som er avsatt i breforlandet etter lille istids maksimum for ca. 250 år siden. Dette er så kort tid at jordsmonn ikke er ferdig dannet. Kartleggingsenheten består av fine sedimenter, det vil si leire, silt, sand og grus. Vegetasjonen er i primær suksesjon mot skogsmark, det vil si økologisk differensiering med skogsmarkspreg (AD-ØD_D). Den forekommer der hvor lange bretunger har strukket seg ned i lavlandet, enkelte steder helt ned i sørboreal sone. Her kan det forekomme tresatt mark, ofte med bjørk Betula pubescens, på et tynt udifferensiert jordlag. Artssammensetningen er preget av skogsarter, både lyngvekster, urter og gress. Vegetasjonen er spredt, og kan bestå av flekker med klonale arter i adskilte kloner, mens etablert skogsmark har mer sammenhengende vegetasjon med jevnere fordeling av artene. Kartleggingsenheten har heller ikke utviklet skogsmarksegenskaper som kjennetegner NA-TB01 Fastmarksskog, det vil si langvarig innflytelse fra tresjiktet, død ved, mykorrhiza-relasjoner, osv.
-
Identifisering
Kartleggingsenheten ligger i breforlandet etter Lille Istids maksimum (innenfor 1750-morenen).
-
Utbredelse og forekomst
Kartleggingsenheten forekommer i breforlandet etter Lille Istids maksimum (innenfor 1750-morenen). Den forekommer nedenfor skoggrensen.
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen, først og fremst kartleggingsenheter med breforland og snøavsmeltingsområde.
-
Relasjon til NiN 2.3
Kartleggingsenheten er ny i NiN 3.0.
LT_D, DK_ABCD, ØD_D, [KA_abcdefghi, PF_0A]