Fjellnatur-preget moreneblokkmark

map TG01-M005-15

Kartleggingsenhet 1:5000

Kartleggingsenheten omfatter blokkmark dannet fra grovkornet morene, som består av steiner og blokker. Den er i et tidlig stadium av langsom suksesjon mot naturtyper i fjellet og består hovedsakelig av spredte steinboende lav og moser.

Se kartleggingsveiledere open_in_new

Kartleggingsenheten består av sammenhengende områder dominert av blokker eller steiner som sporadisk kan ha innslag av finere mineralmateriale, men som stort sett mangler jordsmonn mellom blokkene. Kornstørrelsen for stein varierer fra 64 mm opp til 256 mm, mens blokker har er størrelse fra 256 mm til 1024 mm.

Bortsett fra steinboende lav- og mosearter er vegetasjonen svært sparsom eller mangler helt. Kartleggingsenheten har oppstått fra grovkornet morene og kalles også moreneblokkmark. Den kan også ha blitt dannet ved at finere fraksjoner har blitt vasket ut av morene slik at bare grovt substrat har blitt liggende, eventuelt ved at grovt substrat har kommet til markoverflaten ved oppfrysing. Den forekommer oftest lavere enn forvitringsblokkmark slik at forhold for kolonisering er bedre. Oftest er derfor suksesjonen fullført til en ettersuksesjonstilstand, i fjellet til NA-TD06 Rabbe, NA-TA03 Arktisk alpin hei og leside eller NA-TC08 Snøleie. I svakt kontinentale områder i nordboreal og lavalpin biogeografisk sone forekommer også moreneblokkmark der suksesjonen ikke er fullført. Denne kartleggingsenheten er i et langvarig suksesjonsstadium mot fjellnatur og forekommer derfor ovenfor klimatisk skoggrense. Morene er ofte sammensatt av løsmasser med ulik opprinnelse. Derfor skilles det ikke mellom kalkfattige og kalkrike typer.

Artssammensetningen har likhetstrekk med nakent berg og blokkrik rasmark og karakteriseres av steinboende lav og moser. Variasjon i artsinventar er mangelfullt kjent, og kan mangle. Skorpelav er mest vanlig.

  • Identifisering

    Kartleggingsenheten forekommer i forsenkninger eller på flater og i skråninger som ikke er så bratte at de er rasutsatte. Den har grå farge i flybilder, og stein og blokker vises oftest tydelig.

  • Utbredelse og forekomst

    Kartleggingsenheten forekommer spredt i lavalpin biogeografisk sone og svakt kontinentale områder, blant annet øst i Finnmark og i Østerdalen med tilgrensende områder. Utbredelse og arealdekning er mangelfullt kjent, men trolig dekker enheten lite areal.

  • Forvekslingsenheter

    Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen, først og fremst kartleggingsenheter med moreneblokkmark.

Kartleggingsenheten omfatter grunntypen T27-5 deler og deler av grunntypene T27-1, 2, 3, 4, 6, og 7 i NiN 2.