Rabbepreget kalkfattig til svakt kalkrik stedegen stein- og blokkmark

map TG01-M005-10

Kartleggingsenhet 1:5000

Kartleggingsenheten omfatter blokkmark i høyfjellet dannet ved frostforvitring. Den består av stedegent forvitringsmateriale i langsom suksesjon mot rabbepreget vegetasjon. Den ligger på vindutsatte steder med rabbepreg og vegetasjonen består hovedsakelig av steinboende lav og moser.

Se kartleggingsveiledere open_in_new

Kartleggingsenheten består av sammenhengende områder dominert av blokker eller steiner som sporadisk kan ha innslag av finere mineralmateriale, men som stort sett mangler jordsmonn mellom blokkene. Kornstørrelsen for stein varierer fra 64 mm opp til 256 mm, mens blokker har er størrelse fra 256 mm til 1024 mm.

Bortsett fra steinboende lav- og mosearter er vegetasjonen svært sparsom eller mangler helt. Natursystemet har oppstått ved forvitring på stedet, og kalles også stein- og blokkforvitringsmark. På harde bergarter i høyfjellet kan blokkmark dekke store flater. Kalkfattig til svakt kalkrik rabbepreget blokkmark er dannet av bergarter som er svært kalkfattige til litt kalkrike (KA∙abcdef), typisk gneis, granitt, sparagmitt, kvartsitt, fattigere skiferbergarter, amfibolitt og sandstein. Kartleggingsenheten forekommer på vindutsatte steder i høyfjellet og Arktis, der vegetasjonen utsettes for lave temperaturer, uttørking og direkte fysisk skade på grunn av slitasje fra partikler som fraktes med vinden. Det nakne stein- og blokksubstratet gjennomgår langsom suksesjon mot rabbepreget vegetasjon. Artssammensetningen har også likhetstrekk med nakent berg og blokkrik rasmark og karakteriseres av alpine arter tilpasset sure og intermediære bergarter, og som tåler sterk vindslitasje og lave temperaturer, som på rabber. Variasjon i artsinventar er mangelfullt kjent, men arter som er tilpasset kalkrike bergarter mangler. Skorpelav dominerer.

  • Identifisering

    Kartleggingsenheten forekommer både på rygger, flatmark og i skråninger som ikke er så bratte at de er rasutsatte. Den har grå farge i flybilder, og stein og blokker vises oftest tydelig.

  • Utbredelse og forekomst

    Kartleggingsenheten forekommer i mellomalpin og høyalpin biogeografisk sone på fastlandet og i Arktis. Forekomst øker mot kontinentale områder. Utbredelse og arealdekning er mangelfullt kjent.

  • Forvekslingsenheter

    Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen, først og fremst kartleggingsenheter med forvitringsblokkmark. Den kan også forveksles med NA-TE05 Oppfrysingsmark.

Kartleggingsenheten omfatter deler av T27-C-6 i NiN 2.