Langvarig oversvømt flommark

map TE04-M005-01

Kartleggingsenhet 1:5000

Kartleggingsenheten omfatter flommark rundt grytehullsjøer med langvarig oversvømmelse om våren.

Se kartleggingsveiledere open_in_new

Kartleggingsenheten forekommer i flomsonen rundt tjern i dødisgroper. På frossen mark om vinteren slipper ikke vann gjennom løsmassene og gropene fylles med vann. Om våren når marka tiner, slippes vann som er samlet opp på frossen mark gradvis gjennom løsmassene og flommarka tørker gradvis opp utover våren. Kartleggingsenheten karakteriseres av åpen sand med spredt vegetasjon. Både fuktmarksarter og pionerarter kan inngå. Den har en del arter felles med NA-TE08 Flommarkseng som har mer sammenhengende engpreget vegetasjon. NA-TE09 Isinnfrysingsmark forekommer også i dødisgroper, men i denne hovedtypen er frostprosesser med tuedannelse karakteristisk.

  • Identifisering

    Kartleggingsenheten forekommer på svakt hellende flater langs innsjøer og tjern. Den gjenkjennes som en relativt homogen, grønn brem mellom vannflate og utenforliggende kartleggingsenheter, oftest skogkant eller engvegetasjon.

  • Utbredelse og forekomst

    Kartleggingsenheten forekommer spredt i dødisgroper på Romerike. Utbredelse utover dette er ukjent, men trolig forekommer typen i andre områder med tilsvarende miljøforhold.

  • Forvekslingsenheter

    Kartleggingsenheten kan forveksles med TE03 Åpen flomfastmark, primært kartleggingsenheter på fine sedimenter. I tillegg kan kartleggingsenheten også forveksles med NA-TE08 Flommarkseng og NA-TE09 Isinnfrysingsmark.

  • Relasjon til NiN 2.3

    Kartleggingsenheten består grunntypen T18-6 i NiN 2, som også tilsvarer kartleggingsenheten T18-C-4.

TV_defgh

Fines EY (2015) Vegetation-environment relationships of a kettle-hole floodplain at Øvre Romerike, SE Norway. Masteroppgave, Matematisk/naturvitenskapelig fakultet, Universitetet i Oslo.