Sandskred

map TE02-M005-02

Kartleggingsenhet 1:5000

Kartleggingsenheten består av naken sand eller lavvokst, pionerpreget vegetasjon på sand i bratte skråninger preget av aktive skredprosesser langs elver og bekker.

Se kartleggingsveiledere open_in_new

Kartleggingsenheten omfatter mark på ustabilt substrat, dominert av sand. Typen finnes i bratte skråninger med aktive skredprosesser som fører til stadig utrasing av løsmasser. Med skred menes at det er løsmassene selv som løsner og raser ut, til forskjell fra ras, der løsmassene raser over underlaget. Elver som undergraver skråninger vil på grunn av sideerosjon fra vannet, holde skråningen bratt og sørge for at skredmarka stadig forstyrres av gjentatte mindre skred og derved holdes åpen. Skredintensiteten kan variere, men er sterkt nok til at artssammensetningen er vesentlig forskjellig fra tilsvarende stabil mark. Skred forekommer hyppigst langs elver og bekker som renner gjennom løsmasselag, som terrasser i breelv- eller bresjøsedimenter.

Skred innebærer starten på en primærsuksesjon. Små, hyppige skred resulterer i at mineraljord blottlegges nok til at artssammensetningen får innslag av forstyrrelsestolerante arter, blant annet pionermoser og karplanter. Sandgråmose Racomitrium canescens, rabbebjørnemose Polytrichum piliferum og saltlavarter Stereocaulon spp. er vanlig. Typisk er også variasjon med naken sand på nylig skredpåvirket mark og mer vegetasjonsdekte områder der det er lenger tid siden siste skred. Over tid kan også spredte busker etableres. Dersom skredaktiviteten opphører, vil suksesjonen resultere i skog. Artssammensetningen er nokså dårlig undersøkt, men naken sand i veksling med pionervegetasjon preger kartleggingsenheten. Den skilles også fra andre skredmarker etter substrat.

  • Identifisering

    Kartleggingsenheten forekommer i bratte skråninger. Den skilles i flybilder (grå til lys brun med jevn tekstur) fra omkringliggende vegetasjon etter farge og terrengform.

  • Utbredelse og forekomst

    Kartleggingsenheten forekommer spredt langs større elver som passerer gjennom større løsmasseforekomster.

  • Forvekslingsenheter

    Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst TE02-M005-01 og TE02-M005-03. Den kan også ha likhetstrekk med TG01-M005-33.

  • Relasjon til NiN 2.3

    Kartleggingsenheten tilsvarer grunntype T17-3, det vil si de deler av T17-C-2, som omfatter sandskred i NiN 2.

DK_C