Kartleggingsenheten omfatter rabber på vindutsatte steder i klart kontinentale områder på Svalbard. Her medfører svært tørt jordsmonn en oppadgående vannstrøm med saltanriking i øvre del av jordsmonnet, som også har høy pH.
Kartleggingsenheten er knyttet til de klart kontinentale områdene på Svalbard i Wijdefjorden med sidefjorder. Her finnes utforminger av NA-TD06 Rabbe med jordsmonn preget av oppadgående vanntransport, som medfører saltanriking nær jordoverflata og pH vanligvis i intervallet 8,5–10,5 (Elvebakk og Nilsen 2002, Eidesen et al. 2018). Denne naturen er beskrevet som hovedtypen T10 Arktisk steppe i NiN 2, betinget av egen LKM, AS Arid terrestrisk salinitet. I NiN 3 blir denne naturen beskrevet som LM-KA_j saltanriket og inkludert som to grunntyper i NA-TA03 Arktisk-alpin hei og leside og én grunntype i NA-TD06 Rabbe. Kartleggingsenheten kjennetegnes av særpregete samfunn med spredte graminider og urter, hvorav flere er sjeldne arter. Eksempler er strirapp Poa hartzii, polarsaltgras Puccinellia angustata og svalbardsaltgras Puccinellia svalbardensis. Bunnsjiktet er sparsomt utviklet.
-
Identifisering
Åpen og glissen vegetasjon på avblåste rabber.
-
Utbredelse og forekomst
Kartleggingsenheten finnes i klart kontinentale (C2) områder på Svalbard, først og fremst i indre fjordstrøk rundt Wijdefjorden.
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan forveksles med TA03-M020-07.
-
Relasjon til NiN 2.3
Kartleggingsenheten omfatter grunntype T10-2 i NiN 2, det vil si basistrinn VI_abc i T10-C-1. Den inngår derfor i T10-E-1.
TD06-M005-04
KA_j, [VI_bc]
Eidesen PB, Arnesen G, Elven R og Søli G (2018) Kartlegging av Ringhorndalen, Wijdefjorden: en uutforsket arktisk oase. Svalbards miljøvernfond, Longyearbyen.
Elvebakk A og Nilsen L (2002) Indre Wijdefjorden med sidefjordar: eit botanisk unikt steppeområde. Rapport til Sysselmannen på Svalbard. Universitetet i Tromsø, Tromsø.