Saltanriket ekstremrik rabbe

map TD06-M005-04

Kartleggingsenhet 1:5000

Kartleggingsenheten omfatter rabber på vindutsatte steder i kontinentale områder på Svalbard. Her medfører svært tørt jordsmonn en oppadgående vannstrøm med saltanriking i øvre del av jordsmonnet, som også har høy pH.

Se kartleggingsveiledere open_in_new

Kartleggingsenheten er knyttet til de klart kontinentale områdene på Svalbard i Wijdefjorden med sidefjorder. Her finnes utforminger av NA-TD06 Rabbe med jordsmonn preget av oppadgående vanntransport, som medfører saltanriking nær jordoverflata og pH vanligvis i intervallet 8,5–10,5 (Elvebakk og Nilsen 2002, Eidesen et al. 2018). Denne naturen er beskrevet som hovedtypen T10 Arktisk steppe i NiN 2, betinget av egen LKM, AS Arid terrestrisk salinitet. I NiN 3 blir denne naturen beskrevet som LM-KA_j saltanriket og inkludert som to grunntyper i NA-TA03 Arktisk-alpin hei og leside og én grunntype i NA-TD06 Rabbe. KartleggingsenhetenTD06-M005-04 kjennetegnes av særpregete samfunn med spredte graminider og urter, hvorav flere er sjeldne arter. Eksempler er strirapp Poa hartzii, polarsaltgras Puccinellia angustata og svalbardsaltgras Puccinellia svalbardensis. Bunnsjiktet er sparsomt utviklet.

  • Identifisering

    Åpen og glissen vegetasjon både på avblåste rabber.

  • Utbredelse og forekomst

    Kartleggingsenheten finnes i klart kontinentale (C2) områder på Svalbard, først og fremst i indre fjordstrøk rundt Wijdefjorden på Svalbard.

  • Forvekslingsenheter

    Kartleggingsenheten kan forveksles med TA03-M005-07 og TA03-M005-011.

Kartleggingsenheten omfatter grunntype T10-2 i NiN 2, det vil si basistrinn VI_abc i T10-C-1.

Eidesen PB, Arnesen G, Elven R og Søli G (2018) Kartlegging av Ringhorndalen, Wijdefjorden: en uutforsket arktisk oase. Svalbards miljøvernfond, Longyearbyen.
Elvebakk A og Nilsen L (2002) Indre Wijdefjorden med sidefjordar: eit botanisk unikt steppeområde. Rapport til Sysselmannen på Svalbard. Universitetet i Tromsø, Tromsø.