Klart kalkrik rabbe

map TD06-M005-03

Kartleggingsenhet 1:5000

Kartleggingsenheten forekommer på vindutsatte konvekse terrengformer, som fjelltopper, koller og rygger i fjellet og Arktis. Den forekommer på kalkrik mark.

Se kartleggingsveiledere open_in_new

Kartleggingsenheten omfatter den øvre delen av rabbe-snøleiegradienten i fjellet. Den forekommer på vindeksponerte rabber og rygger, som vanligvis mangler eller kun har et tynt og ustabilt snødekke om vinteren. Rabbene har en lang vekstsesong, men vegetasjonen er utsatt for slitasje fra vind som blåser partikler over rabbene, blant annet snø- og iskuring om vinteren. Rabbene er også utsatt for uttørking og store temperaturvekslinger. På sterkt eksponerte rabber kan vegetasjonsdekket slites i stykker, slik at mineraljord blir liggende i dagen (deflasjonsrabbe). Vegetasjonen er derfor preget av tette, lavvokste tuer eller matter. Busksjikt mangler, og vegetasjonen består av artsfattig, lavvokst feltsjikt med krypende lyngarter og tørketålende graminider. I bunnsjiktet er lyse lavarter dominerende sammen med tørketålende moser.

Selv om kartleggingsenheten ofte finnes på konvekst terreng øverst i rabbe-snøleiegradienten, kan det være avvik fra tradisjonell fordeling av naturtyper langs denne gradienten på grunn av ufullstendige eller varierende terrengprofiler. Det er også stor variasjon fra oseaniske til kontinentale strøk. De såkalte gule vindlavene, rabbeskjegg Alectoria ochroleuca, gulskinn Flavocetraria nivalis og gulskjerpe Flavocetraria cucullata, dominerer ofte i bunnsjiktet, men i oseaniske områder kan heigråmose Racomitrium lanuginosum overta. I mellomalpin bioklimatisk sone får rabbene økt innslag av snøleiearter. Kartleggingsenheten skilles fra de mer kalkfattige rabbene TD06-M005-01 og TD06-M005-02 ved forekomst av klart kalkkrevende arter. Bergstarr Carex rupestris og reinrose Dryas octopetala* er to eksempler.

  • Identifisering

    Rabber finnes på konvekse terrengformer, som fjelltopper, koller, rygger og svakt konvekse skråninger der vinden får godt tak. Kartleggingsenheten kan ses som lyse farger på flyfoto.

  • Utbredelse og forekomst

    Kartleggingsenheten forekommer spredt over det meste av landet og den forekommer også i Arktis. Den dekker oftest små arealer, men dekker større areal i kontinentale deler av fjellet. Den er knyttet til kalkrik mark.

  • Forvekslingsenheter

    Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst TD06-M005-02. Den kan også forveksles med TA03-M005-10.

Kartleggingsenheten omfatter basistrinn LM-KA_ghi i T14-C-2 i NiN 2.