Kartleggingsenheten omfatter skråninger dominert av kalkfattig sand og grus som har løsnet og rast ned fra ovenforliggende berg.
-
Nedre Ormelid V, Fortun, Luster, Sogn og Fjordane.
Kartleggingsenheten består av sand og grus som har rast ned fra ovenforliggende berg gjennom skred. Talusskråninger domineres av steiner og blokker, men stedvis kan det også være dominans av ustabil, mer eller mindre sandblandet grus. De største blokkene ruller lengst nedover rasmarka, slik at det i en talusskråning ofte er en økning i kornstørrelse fra øverst til nederst. Sand- og grus-rasmark finnes derfor ofte i øvre deler av talusskråninger, men kan også danne renner nedover skråningen. Substratet er ustabilt og kartleggingsenheten består av naken grus og sand med spredt mose- og lavdominert vegetasjon, der også enkelte karplanter som tåler sterk forstyrrelse kan forekomme.
Kalkfattig sand- og grus-rasmark skilles fra annen rasmark ut fra størrelsen på forvitringsmaterialet med dominans av sand og grus, det vil si kornstørrelse mellom 1/16 og 64 mm, og ut fra kalkinnhold i berggrunnen. Kalkfattig rasmark mangler intermediære og kalkkrevende arter. Kartleggingsenheten omfatter både fuktige og tørre rasmarker, det vil si all variasjon langs miljøvariabelen LM-UE uttørkingseksponering. Den skilles fra TA02 Åpen grunnlendt mark, TA03 Arktisk-alpin hei og leside og TD03 Rasmarkeng ved å mangle jorddekke og ved å mangle stabile plantesamfunn. Artssammensetningen er mangelfullt kjent.
-
Identifisering
Kartleggingsenheten finnes under bergskrenter i bratte skråninger. Kan identifiseres på flybilder ut fra tekstur og grå til brun farge. På grunn av bratt terreng, ligger slike areal ofte i skyggen på flybilder.
-
Utbredelse og forekomst
Kartleggingsenheten forekommer over hele landet, men er vanligst i områder med bratte dalsider, som i midtre og indre fjordstrøk og de vestlige delene av fjellkjeden fra Rogaland til Nord-Troms.
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan forveksles med naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst TD01-M005-02 og TD01-M005-04. Den kan også forveksles med NA-TD02 Flomskredmark, som er betinget av permafrost på Svalbard, og NA-TD03 Rasmarkeng som omfatter jorddekt mark med sluttet vegetasjon.
-
Relasjon til NiN 2.3
Kartleggingsenheten omfatter grunntypene T13-3 og deler av T13-18 i NiN 2, det vil si kartleggingsenheten T13-C-3.
DK_CD, KA_bc, [UE_0abcdefg]