Kartleggingsenheten omfatter åpen engpreget vegetasjon i skråninger under fuglefjell med en artssammensetning som preges av sterk fuglegjødsling.
Fuglefjell-enger dannes i skråninger i og nedenfor fuglefjell og kartleggingsenheten har en artssammensetning som preges av fuglegjødsling. Gjødslingen gir et jordsmonn med svært høyt innhold av fosfor og nitrogen. Høy grad av naturlig gjødsling overstyrer variasjon langs kalkinnholdgradienten. Vegetasjonen er dominert av arter som tåler høye nitrogen- og fosfor-konsentrasjoner, og er nokså artsfattig, både med hensyn til karplanter og til moser, og lav mangler. Dette skyldes at mange engarter og moser ikke tåler de høye nitrogen- og/eller fosforkonsentrasjonene som fuglegjødslingen medfører. Moser disfavoriseres både av tett, gressdominert vegetasjon og av sterk nitrogengjødsling. Fuglefjell-engene er likevel ofte svært frodige fordi de få artene som tåler høye nitrogenkonsentrasjoner kan ha svært høy produksjon.
Kartleggingsenheten skilles fra TC06-M005-01 klart naturlig gjødslingspreget fuglefjell-eng ved å være enda mer preget av naturlig gjødsling, og er artsfattig, ofte dominert av bestander med én eller et fåtall nitrofile arter. Eksempler er rødsvingel Festuca rubra, skjørbuksurt Cochlearia officinalis og fjellsyre Oxyria digyna. Overgjødslet mark kan mangle arter. TC06-M005-03 høgstaude-fuglefjelleng har innslag av høystauder, arter som favoriseres av friskt kildevann, som for eksempel geitrams Chamaenerion angustifolium og kvann Angelica archangelica. Fuglefjell-enger kan noen steder også beites av sau og det kan være gradvis overgang mellom beitet fuglefjell-eng og NA-TK01 Semi-naturlig eng. NA-TK01 Semi-naturlig eng mangler det tydelige innslaget av nitrofile arter som forekommer i TC06 fuglefjell-eng.
-
Identifisering
Skilles fra omkringliggende berg ved tydelig grønnfarge. Ofte skyggeeffekter på flyfoto på grunn av hellende terreng.
-
Utbredelse og forekomst
Fuglefjell, som er en betingelse for NA-LC06 Fuglefjell-eng, finnes langs kysten av Fastlands-Norge fra Runde (Herøy, Møre og Romsdal) og spredt videre langs kysten. De er vanligst fra Nordland og nordover og på Svalbard.
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst TC06-M005-01 og TC06-M005-03. Den har også likhetstrekk med NA-TC07 Fugletopp, men disse forekommer som topper i relativt flatt terreng, mens fuglefjell-eng ligger i bratte skråninger vendt ut mot havet. Fuglefjell-eng har også likhetstrekk med NA-TD03 Rasmark-eng, men er sjelden utsatt for snøras. Spredt beite kan særlig tidligere ha forekommet i tilknytning til fuglefjell-eng og engpreget i enheten gjør at den kan forveksles med NA-TK01 Semi-naturlig eng. På Svalbard er det likhetstrekk mellom kartleggingsenheten og engpreget NA-TA04 Arktisk-alpin grashei på tykk fastmarkstorv (LM-FT_b), som i NiN 2 er beskrevet som egen hovedtype T9 Mosetundra.
Kartleggingsenheten omfatter NG_d i T8-C-2 og T8-C-3 i NiN 2.