Uttørkingseksponert ekstremt kalkrikt nakent berg

map TA01-M005-10

Kartleggingsenhet 1:5000

Kartleggingsenheten omfatter tørkeutsatt og ekstremt kalkrikt berg uten jorddekke. Vegetasjon mangler eller består kun av moser og lav.

Se kartleggingsveiledere open_in_new

Kartleggingsenheten omfatter fast fjell uten jorddekke på ekstremt kalkrike bergarter (LM-KA_i). Bergets helning varierer fra flate berg, til bergknauser og loddrette bergvegger. Kartleggingsenheten forekommer på eksponerte steder, ofte med direkte solinnstråling, som i sør- eller sørvestvendte skråninger, og i åpen mark uten busker og trær der luftfuktigheten er lav. Den skilles fra andre kartleggingsenheter innen NA-TA01 Nakent berg ved dominans av tørketålende lav og moser. Forekomst av tørketålende arter tilpasset ekstremt kalkrik berggrunn (KA_i) skiller enheten fra annet nakent berg. På grunn av manglende jorddekke består vegetasjonen av organismer uten røtter; moser og lav. Karplanter inngår ikke i kartleggingsenheten, men kan forekomme i mosaikkmønster i sprekker og på små hyller. Slike mikrohabitater og små overheng med litt jorddekke forekommer ofte i nakent berg, men er i prinsippet omfattet av NA-TA02 Åpen grunnlendt mark. Små flekker med litt jorddekke og karplanter inngår i kartleggingsenheten av praktiske grunner, når de er helt omsluttet av enheten. Kartleggingsenheten omfatter også variasjon i artssammensetning som følge av overrisling av berget (LM-OR overrisling), og helning (LM-HF helningsrelatert forstyrrelsesintensitet), mens variasjon knyttet til flomutsatthet på berg langs elver (LM-VF vannforstyrrelsesintensitet), og fossesprut i nærheten av store fosser og stryk (LM-VS vannsprutintensitet) har liten betydning. Nakent berg forekommer ofte i mosaikk med andre natursystemer, først og fremst åpen grunnlendt mark (NA-TA02).

  • Identifisering

    Ofte små forekomster. Loddrette bergvegger er vanskelig å se i flybilder. Knauser og flatberg kan ha lys grå til mørk farge.

  • Utbredelse og forekomst

    Kartleggingsenheten finnes svært spredt, der hvor det forekommer ekstremt kalkrikt nakent berg uten jorddekke. Utbredelsen er ufullstendig kjent, men enheten forekommer trolig fra boreonemoral til lavalpin sone, med hovedvekt på relativt kontinentale strøk, blant annet i Oslofeltet og i Nord-Gudbrandsdalen. Berggrunnskart, blant annet temakartet kalkinnhold i berggrunnen i økologisk grunnkart, kan være til hjelp for å identifisere potensielle områder med kalkrike bergarter.

  • Forvekslingsenheter

    Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst TA01-M005-08 og TA01-M005-09. Grensen mot NA-TA02 Åpen grunnlendt mark trekkes der det er nok jord til at karplanter kan forekomme. Grensen mot NA-TC01 Strandberg trekkes ved øvre grense for halofytter (salttolerante arter), som oftest tydelig synlig som øvre grense for dominans av vanlig messinglav Xanthoria parietina. Grensen mot NA-TC02 Grotte og overheng trekkes ved overgangen mellom loddrett bergvegg, som utgjør overgangstrinnet for LM-HF Helningsbetinget forstyrrelsesintensitet (LM-HF_z) og endetrinnet for LM-GS Grottebetinget skjerming (LM-GS_0 åpent og eksponert), og LM-GS_a overheng. Alt nakent berg som ikke direkte mottar nedbør tilhører NA-TC02.

Kartleggingsenheten omfatter den mest kalkrike delen av T1-C-8 i NiN 2, med basistrinn KA_i. Kalkrike forblåste berg, dvs. basistrinn (LM-KA_i) i T1-C-10 inngår også i kartleggingsenheten. TA01-M005-13 Fuglestein og fugleberg er skilt ut som egen kartleggingsenhet i NiN 3.