Kartleggingsenheten omfatter tørkeutsatt og noe kalkfattig berg uten jorddekke. Vegetasjon mangler eller består kun av moser og lav.
Kartleggingsenheten omfatter fast fjell uten jorddekke på noe kalkfattige bergarter (LM-KA_cd). Bergets helning varierer fra flate berg, til bergknauser og loddrette bergvegger. Kartleggingsenheten forekommer på eksponerte steder, ofte med direkte solinnstråling, som i sør- eller sørvestvendte skråninger, og i åpen mark uten busker og trær der luftfuktigheten er lav. Den skilles fra andre kartleggingsenheter innen NA-TA01 Nakent berg ved dominans av tørketålende lav og moser. Arter som krever litt kalkrik eller rikere berggrunn mangler. På grunn av manglende jorddekke består vegetasjonen av organismer uten røtter; moser og lav. Karplanter inngår ikke i kartleggingsenheten, men kan forekomme i mosaikkmønster i sprekker og på små hyller. Slike mikrohabitater og små overheng med litt jorddekke forekommer ofte i nakent berg, men er i prinsippet omfattet av NA-TA02 Åpen grunnlendt mark. Små flekker med litt jorddekke og karplanter inngår i kartleggingsenheten av praktiske grunner, når de er helt omsluttet av enheten. Kartleggingsenheten omfatter også variasjon i artssammensetning som følge av overrisling av berget (LM-OR overrisling), og helning (LM-HF helningsrelatert forstyrrelsesintensitet), mens variasjon knyttet til flomutsatthet på berg langs elver (LM-VF vannforstyrrelsesintensitet), og fossesprut i nærheten av store fosser og stryk (LM-VS vannsprutintensitet) er mindre enn i lite uttørkningseksponerte berg. Nakent berg forekommer ofte i mosaikk med andre natursystemer, først og fremst åpen grunnlendt mark (NA-TA02).
-
Identifisering
Ofte små forekomster. Loddrette bergvegger er vanskelig å se i flybilder. Knauser og flatberg kan ha lys grå til mørk farge.
-
Utbredelse og forekomst
Kartleggingsenheten er utbredt over hele landet, der hvor det forekommer noe kalkfattig nakent berg uten jorddekke. Den forekommer i boreonemoral til høyalpin sone og fra sterkt oseanisk til svakt kontinental seksjon. Mye nakent berg finnes i deler av landet med store loddrette bergflater, som på Vestlandet og langs kysten nordover til Troms. Mye nakent berg finnes også i landskap med blankskurte grunnfjellsbergarter og andelen øker med høyden.
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst TA01-M005-02, TA01-M005-03 og TA01-M005-06. Grensen mot NA-TA02 Åpen grunnlendt mark trekkes der det er nok jord til at karplanter kan forekomme. Grensen mot NA-TC01 Strandberg trekkes ved øvre grense for halofytter (salttolerante arter), som oftest tydelig synlig som øvre grense for dominans av vanlig messinglav Xanthoria parietina. Grensen mot NA-TC02 Grotte og overheng trekkes ved overgangen mellom loddrett bergvegg, som utgjør overgangstrinnet for LM-HF Helningsbetinget forstyrrelsesintensitet (LM-HF_z) og endetrinnet for LM-GS Grottebetinget skjerming (LM-GS_0 åpent og eksponert), og LM-GS_a overheng. Alt nakent berg som ikke direkte mottar nedbør tilhører NA-TC02.
Kartleggingsenheten tilsvarer T1-C-4 i NiN 2. Noe kalkfattige forblåste berg, dvs. basistrinn (LM-KA_cd) i T1-C-9 inngår også i kartleggingsenheten. TA01-M005-13 Fuglestein og fugleberg er skilt ut som egen kartleggingsenhet i NiN 3.