Moderat kalkrik innsjøbunn av dy og gytje

map LC02-M020-03

Kartleggingsenhet 1:20 000

Kartleggingsenheten omfatter moderat kalkrik innsjøbunn med dy og gytje.

Se kartleggingsveiledere open_in_new

Kartleggingsenheten omfatter finkornet moderat kalkrik (KA_efg) bunn med høyt innhold (>10 %) av delvis nedbrutt og sedimentert organisk materiale, såkalt dy og gytje (ST_F). Det organiske materialet kommer fra rester av planter, dyr og torvmoser, og kan ha passert tarmkanalen til virvelløse dyr. Begrepene "dy" og "gytje" betegner ytterpunktene for en gradvis variasjon i egenskaper hos dette materialet. Med «dy» menes oftest ukonsoliderte (løse og vannmettede) sedimenter, hovedsakelig bestående av utfelte humuspartikler og torvmoserester, for det meste tilført fra omkringliggende myr (produsert alloktont). «Gytje» er ikke så vanlig og består av sedimenter med rester av planter og dyr produsert i innsjøen. Dy er, liksom torvmosene, ofte knyttet til sure miljøer, mens gytje er knyttet til kalkrike, produktive miljøer. Bunnens løse struktur gjør den lite egnet som substrat for fastsittende organismer. Kartleggingsenheten inneholder derfor ofte få plantearter, men på lokaliteter med litt fastere bunn kan det forekomme en del vannplanter, både langskuddsvegetasjon og kransalger. Spesielt i innsjøer med kalsiuminnhold over 10 mg Ca/L (KA_g) kan det forekomme en del vannplanter. Moderat kalkrik berggrunn med tilhørende løsmasser av fyllitt, leirskifer, grønnstein eller grønnskifer i nedbørfeltet, kan gi grunnlag for denne kartleggingsenheten. De mest kalkrike lokalitetene (15 til 20 mg Ca/L) kan ha kalkrik skifer, dolomitt og marmor i nedbørfeltet. Innsjøer som ligger på marine avsetninger, vil også kunne ha innsjøbunn med denne kartleggingsenheten.

  • Identifisering

    Vannprøve og vurdering av substratet, som skal ha høyt innhold av dødt, delvis nedbrutt organisk materiale.

  • Utbredelse og forekomst

    Moderat kalkrik dy og gytje forekommer i mindre innsjøer, tjern og dammer (SM_e) i områder med stor produksjon av organisk materiale. Vanligst i skogsområder (barskog) med myr i og kalkrike bergarter i nedbørfeltet, men forekommer også i fjellet med myr og tilsvarende berggrunn.

  • Forvekslingsenheter

    Kartleggingsenheter med nærliggende trinn for KA Kalkinnhold og substrat av dy og gytje. Overgangen mot LB02-C-3 Svært kalkrik undervannseng i innsjø finner sted når dekningsgraden overskrider 25 %.

  • Relasjon til NiN 2.3

    Kartleggingsenheten er uendret, og tilsvarer L7-E-3 Moderat kalkrik innsjøbunn med dy og gytje i NiN versjon 2.3.