NA-SC05 Marine vannmassesystemer i poller og littoralbasseng omfatter vannmassesystemer som er fysisk avgrenset fra vannmassene i det åpne havet eller en fjord av en terskel i eller ovenfor fjærebeltet.
NA-MC05 Marine vannmassesystemer i poller og litoralbasseng er en miljøstressbetinget hovedtype av marine vannmassesystemer. Den er definert ved forekomst av en terskel i eller ovenfor fjærebeltet, det vil si over middel spring lavvann, og som med jevne eller ujevne mellomrom tilføres havvann. LM-TH Terskelhøyde er definerende LKM for hovedtypen, og terskelhøydekravet tilsvarer basistrinn LM-TH_d. For å være et marint vannmassesystem må vannmassen være permanent, det vil si at det forventes å gå mer enn 6 år mellom hver gang den tørker fullstendig ut. Vannmassene må dessuten ha en artssammensetning som er dominert av marine arter.
Poller forekommer relativt vanlig langs hele kysten, og varierer i størrelse fra de mindre pyttene og dammene oppover i hvert fall til liten sjø (> 0,05 km2). Littoralbasseng finnes overalt der stranda består av fast fjell.
NA-SC05 Marine vannmassesystemer i poller og littoralbasseng er delt inn i to grunntyper på grunnlag av variasjon i én miljøvariabel:LM-TH Terskelhøyde (bLKM): Miljøvariabel som bidrar til betydelig variasjon i artssammensetningen innenfor hovedtypen. Den er delt inn i to hovedtypetilpassede trinn: terskel i fjærebeltet (LM-TH_d) og terskel i flomålet (LM-TH_y). En avsnørt saltvannsbasseng er en poll dersom terskelen ligger i fjærebeltet, det vil si mellom middel spring lavvannsnivå og middel spring høyvannsnivå, og et litoralbasseng dersom terskelen ligger over fjærebeltet.
Observerbar variasjon innenfor hovedtypens to grunntyper kan beskrives ved hjelp av to miljøvariabeler (oLKM):LM-SA Marin salinitet: Hovedtypen kjennetegnes av stor variasjon i salinitet. LM-SA Marin salinitet kan ved behov benyttes til å karakterisere eventuell variasjon i artssammensetning som kan relateres til systematisk variasjon i salinitet.LA-SM Vannforekomststørrelse samvarierer sterkt med en rekke andre variabler som kan ha betydning for variasjonen i artssammensetning innenfor hovedtypen, og kan brukes ved behov. Basistrinnene fra LM-SM_z temporær vannforekomst via LM-SM_i liten pytt (under 10 m2) til LM-SM_d liten sjø (0,05–0,5 km2), kanskje også LM-SM_c middels sjø (0,5–5 km2) er aktuelle.
NA-SC02 Eufotiske fjordvannmassesystemer og NA-SC05 Marine vannmassesystemer i poller og littoralbasseng: Skillet mellom NA-SC02 Eufotiske fjordvannmassesystemer og NA-SC05 Marine vannmassesystemer i poller og littoralbasseng trekkes ved terskelen i fjærebeltet eller høyere, som skiller pollen eller litoralbassenget fra fjorden utenfor.
Hovedtypen omfatter sju av de åtte grunntypene i hovedtypen H2 Sirkulerende vannmasser i fysisk avgrensede saltvannsforekomster i NiN versjon 2.3.
Kunnskapen om systematisk variasjon i artssammensetning i vannmassesystemene i poller og litoralbasseng er mangelfull.