Lavatunnel

FL-P04

Hovedtype

Langstrakt hulrom, grotte eller kanal under overflaten av en størknet lavastrøm, dannet ved tømming av flytende lava.

En lavatunnel er et langstrakt hulrom, grotte som etterlates etter en lavastrøm. Lavastrømmer som danner slike tunneler er som regel tyntflytende, saktegående og langvarige, ofte av en karakter som ligner en replavastrøm. Når utstrømming av lava vedvarer over et lengre tidsrom, vil etter hvert det øverste laget som er eksponert for luft begynne å strøkne, mens lavaen under overflaten fortsetter å strømme. Den størknede lavaoverflaten vil etter hvert vokse seg til et tykt, isolerende lag og bidra til at lavastrømmen under holder høy nok temperatur til å opprettholde flytende tilstand og strømme utover et område flere 10-talls kilometer fra utbruddet. Når utbruddet slutter, vil tunellen tømmes og etterlate et hulrom, en lavatunnel.

På Jan Mayen er det observert relativt korte  lavatunneler med lengde på flere titalls meter og diameter opp til seks meter.

Utformingen av en lavatunnel kan ligne på FL-G03 Karstgrotte, men skilles tydelig ved at de to landformene forekommer i ulike bergartstyper. Lavatunnel forekommer i vulkanske bergarter, mens FL-G03 Karstgrotter forekommer i kalkstein, marmor eller dolomitt.

Vi har relativt god kunnskap om form, dannelse og utbredelse av denne landformen

Denne enheten er ikke inkludert i NiN versjon 2.3.