Krumodde

FL-I03

Hovedtype

Langstrakt sandrygg som danner en odde eller tange ut i havet, formet av kyststrømmer med stor sedimenttransport, ofte ved elvemunninger.

En krumodde stikker ut i en bukt eller i åpent hav. Enden av krumodden bøyer ofte av, innover mot den siden av odden der strømmen er svakest, som oftest er det landsiden. Krumodder dannes der man har en sedimentførende havstrøm langs kysten og der kystlinjen endrer retning, f.eks. i møtepunktet mellom ei bukt og åpent hav. Her endrer den langsgående havstrømmen retning og blir mindre konsentrert. Dette betyr at havstrømmen mister energi og ikke er i stand til å transportere så mye sand. Sand blir derfor avsatt og etter hvert bygges det opp en sandrygg. Så lenge tilførsel og sedimentering av sand fortsetter, vil krumoddens ende forlenges.

Krumodder finnes i sandrike kystområder, og er en sjelden landform i Norge, da vi stort sett har en berggrunnsdominert kystlinje. Det er likevel ikke uvanlig med krumodder ved munningen av større elver, der sedimenttilførselen er stor.

Landformen kan forveksles med FL-I07 Revle og i enkelte sammenhenger også ha likheter med FL-I10 Strandvoll. En krumodde vil i motsetning til revle alltid være landfast i den ene enden.

Mekanismen bak dannelsen av krumodder er godt kjent og velbeskrevet i litteraturen. Utbredelsesområdene er hovedsak avgrenset til dagens løsmasseområder langs dagens kystlinje.

Denne enheten er ikke inkludert i NiN versjon 2.3