Kystklippe

FL-I02

Hovedtype

Klippe ved kysten, formet av bølgeerosjon og frostsprengning.

Kystklipper er bratte fjellvegger som stuper ned i havet. De kalles også næringer og kan være titalls til flere hundre meter høye. Kystklipper dannes langs kyststrekninger som ligger åpent mot havet, eksponert for kraftig bølgeerosjon og utsatt for frostsprengning og rasaktivitet. Dannelse av kystklipper favoriseres av lagdelt fjell med erosjonssvake bergarter som lett brytes ned. Når fjellet raser ut, etterlates ofte en bratt skrent. Det utraste materialet knuses og transporteres bort av bølgene. Breerosjon under istidene kan også ha bidratt til dannelsen av kystklipper ved erosjon og ved å frakte bort forvitret materiale.

Kystklipper er vanlig langs store deler av kysten. Mange gode eksempler finnes i Finnmark der berggrunnsgeologien ofte ligger til rette for dannelse av landformen. De er også vanlige sør i landet, samt på Svalbard og Jan Mayen.

En lav kystklippe kan forveksles med en FL-I09 strandlinje i fast fjell . I prinsippet vil foten av en slik kystklippe kunne beskrives som en strandlinje. Bakskrenten kalles kystklippe hvis den er bratt nok og høy nok.Mindre kystklipper kan i mer beskyttede kyststrøk forveksles med FL-E03 Forkastningstrinn og eller fjellsidene i FL-E04 Sprekkekløft og Sprekkedal.

Mekanismen bak dannelsen av kystklipper er relativt godt kjent og velbeskrevet i litteraturen. Større kystklipper er godt kartlagt.

Denne enheten er uendret og tilsvarer 3KP-KK Kystklippe i NiN versjon 2.3".

Norges kanskje mest kjente kystklippe er Nordkapp i Nordkapp kommune. Her er bergrunnen lagdelt og skifrig og området er svært eksponert for kraftige bølger.

Kystklipper varierer mellom aktive klipper ved dagens kystlinje eller inaktive klipper som følge av landheving, der de ikke lengre er eksponert for bølgeerosjon. Det er stor variasjon i høyde og lengde på klippene.

Klemsdal, T (1982). Coastal classification and the coast of Norway. Norsk Geografisk Tidsskrift 36: 129-152. https://doi.org/DOI: 10.1080/00291958208552078. Sollid, J L, S. Andersen, et al. (1973). Deglaciation of Finnmark, North Norway. Norsk Geografisk Tidsskrift 27: 234-325.