Blokk som hviler på en forhøyning eller pidestall på en flate av en lettløselig bergart.
-
Bildet viser sokkelstein med sokkel av delvis oppløst kalkspatmarmor. Glomdalen, Rana.
En sokkelstein eller karstsokkel er en flyttblokk som hviler på en forhøyning på en flate av en bergart som er utsatt for kjemisk forvitring. Flyttblokken har opphav som morenemateriale, fraktet til stedet ved istransport. Typisk består sokkelsteinen av en bergart som forvitrer sakte der den ligger på en overflate av en bergart som forvitrer lett. Flyttblokken har en paraplyeffekt på berggrunnen den hviler på, og skjermer denne mot forvitring. Når berget omkring forvitrer, blir det stående igjen en sokkel eller pidestall under blokka, som hever blokka over resten av bergflata.
Sokkelstein er observert flere steder i Norge, mest kjent fra Lahko nasjonalpark på Glomfjellet i Meløy kommune i Nordland, men er også observert ved f.eks. Lurfjellet i Beiarn og i Glomdalen i Rana. De er som oftest synlig i områder med lite overdekning av løsmasser over berggrunnen og lite vegetasjon.
Kan forveksles med FL-G08 tor, FL-H06 flyttblokk og FL-I06 rauk. Kan også forveksles med andre erosjonsrester i fast fjell.
Det foreligger god dokumentasjon om utvikling og utbredelse i noen få områder og forståelsen for utviklingen må anses som god.
Landformen finnes ikke beskrevet i NiN 2.0.
Sokkelsteinen kan ha en pidestall, det vil si en steinsøyle under seg med høyde fra en centimeter og opp mot flere desimeter . Størrelsen på steinblokker som er observert i Norge varierer fra små blokker og opp til over 3 meter i diameter
Lauritzen, S.-E. (2005) A simple growth model for allogenic pedestals in glaciated karst. 14th International Congress of Speleology. Athen-Kalamos 21-28 aug. 2005 paper O-52:1-5.Lauritzen, S.-E. (2010). Grotter – Norges ukjente underverden. Oslo, Tun Forlag.