NO-XO Skjermed dødvedobjekt er en objektkategori i variabelgruppa tre med spesielt livsmedium. Skjermete dødvedobjekter omfatter død ved under overheng, blokker i ur etc. som er skjermet mot direkte nedbør og som har et stabilt, tørt mikrojklima. Variabelen åpner for å tallfeste mengden av skjermete dødvedobjekter i et område.
En lang rekke egenskaper med stor betydning for artsrikdom og artsammensetning for arter som lever på eller i trær endrer seg når trær eldes. Trærne blir større, barken blir grovere og kan sprekke opp slik at veden eksponeres. Med økende alder øker sannsynligheten for at treet får slike spesielle mikrohabitater, enten fordi mikrohabitatene trenger lang tid på å utvikle seg eller fordi sjansen for at treet skal utsettes for en spesiell påvirkning som skaper et spesielt mikrohabitat øker med økende eksponeringstid. Lynnedslag som fører til skogbrann er et eksempel på dette. I en del tilfeller er det stedet treet havner når det dør som gjør det til et spesielt mikrohabitat, f.eks. ved at død ved ender opp i elver og bekker. De spesielle mikrohabitatene på trær har egne utvalg av assosierte arter, med en god del spesialister som er spesifikt knyttet til hvert enkelt livsmedium. Til sammen ni slike spesielle mikrohabitater er identifisert, som hver er representert med én variabel i variabelgruppa "Tre med spesielt livsmedium". Mange arter med tyngdepunkt i et spesielt mikrohabitat står på rødlista.
NO-XO Skjermet dødvedobjekt omfatter tørre vedrester under overheng og i ytre del av grotter, det vil si som er skjermet mot direkte påvirkning fra nedbør. De fleste skjermete dødvedobjektene finnes i natursystem-hovedtypen NA-TC02 Grotte og overheng, men slike vedobjekter kan også finnes under svært store blokker og kjempeblokker i NA-TB01 Fastmarksskogsmark og NA-TD01 Rasmark. Felles for lokaliteter med skjermete dødvedobjekter er at miljøforholdene er nær konstante over tid, og at fuktighet bare eller nesten bare tilføres via lufta. Det er først og fremst svært tørketålende lav som lever på slike steder. Gaarder et al. (2022) dokumenterer betydelig fellesskap i artssammensetning mellom ulike substrater under overheng, som for eksempel nakent steinsubstrat, strø og ved, men også at dødvedobjekter under overheng har en spesialisert artsammensetning. Eksempler på arter som liker seg på slike steder, er dverggullnål Chaenothea brachypoda, vortenål Chaenotheca chlorella og huldrenål Chaenotheca cinerea. På grunn av det tørre mikroklimaet går nedbrytningen av skjermet død ved svært langsomt, og selv små vedbiter, greiner etc. kan vare lenge nok til å utvikle en substrattypisk artssammensetning. Nedre grenseverdier for dødvedstørrelse på objekter som teller som skjermet dødvedobjekt er derfor satt til minstediameter 5 cm i breieste ende og minstelengde 50 cm. I motsetning til andre variabler for spesielle livsmedier for dødvedenheter, telles hver fysisk adskilte dødvedenhet som tilfredsstiller minimumskravene som én enhet.
Inndeling
Skjermete døvedobjekter er knyttet til klimatisk tørre områder, og blir vanligere når kontinentaliteten øker. Skjermet dødved med et karakteristisk lavsamfunn forekommer først og fremst i bunnen av dype bekkekløfter der lokalklimaet er stabilt.
Variabelen finnes ikke i NiN 2.3, og variasjonen som omfattes av den er ikke omtalt i tidligere NiN-versjoner.
DT*
Generelt for variablene i variabelgruppa "Tre med spesielt livsmedium" er det enkelttreet som er observasjonsenheten. NO-XO Skjermet dødvedobjekt avviker litt fra dette ved at vedfragmenter som har opphav i samme stamme teller med. Variabelen brukes til å angi totalantall eller tetthet av skjermete dødvedobjekter i et område. Trær med spesielle livsmedier forekommer oftest spredt, det vil si med lav tetthet. Måleskalaen T1c med 15 trinn i tillegg til nulltrinnet er tilpasset registrering av slike egenskaper. Denne måleskalaen åpner for å differensiere mellom tettheter helt ned til 1/32, dvs. ett objekt per 32 daa.
Gaarder G, Hofton TH, Holien H og Tønsberg T (2022) Lavfloraen på dødt organisk materiale under overhengende berg og steinblokker. Blyttia 80: 51-67.