Terrengposisjonsklasser

TF-TP

Generelle terrengegenskaper

Variabelen plasserer ethvert punkt i terrenget entydig til en av tolv terrengposisjonsklasser

Terrengets form omkring et punkt kan beskrives på svært mange ulike måter. Begreper som "flate", "skråning", "rygg" og "topp" brukes ofte uten presise definisjoner. Variabelen TF-TP Terrengposisjonsklasser omfatter et sett av 12 begreper for terrengposisjon som til sammen skal dekke alle terrengposisjoner. Disse begrepene kan benyttes uten formaliserte definisjoner, for eksempel med en grafisk tilnærming (med referanse til skissene i Fig. 1), men de kan også gis presise definisjoner på grunnlag av målinger av relative høyder i en digital terrengmodell (DEM). Dette kan gjøres på flere måter. I NiN versjon 3 er prinsippene for å definere såkalte geomorfoner, utviklet av Jasiewicz og Stepinski (2013), lasgt til grunn for formaliserte definisjoner av de 12 terrengformklassene (se utfyllende opplysninger).

Inndeling

Variabelspesifikk, ikke-ordnet faktorverdi TP-SI Variabelspesifikk trinndeling, ikke-ordnet faktorvariabel

LF-TP Dominerende kornstørrelse er delt inn i 12 basisklasser.

Variabelen finnes ikke i NiN 2.3.

-Formaliserte definisjoner av terrengposisjonsklasser ved hjelp av geomorfonprinsippet (Jasiewicz og Stepinski 2013) Den formaliserte beskrivelsen av terrengposisjon i NiN 3 har punkter som utgangspunkt, det vil si at metoden kan brukes til å tilordne ethvert punkt i et landskap entydig til en terrengposisjonsklasse. Metoden forutsetter at det finnes en digital terrengmodell (DEM) og at vi bestemmer to parametere, her betegnet α og L. α er vinkelen med terrengets horisontalplan som definerer grensa mellom en flat og en skrånende terrengoverflate. Jo høyere verdi for α, desto større andel av et område vil bli karakterisert som flate (LF-TP_L). I norsk terreng kan kanskje α = 2° passe. Målenabolagsparameteren L angir hvilken avstand fra fokuspunktet vi skal ta hensyn til når vi bestemmer terrengposisjonen.
Metoden kan tilordne ethvert punkt (heretter betegnet fokuspunktet) i landskapet til en terrengposisjonsklasse. Første skritt er bestemme de åtte nabolagspunktene til fokuspunktet, det vil si de åtte punktene i avstand L i hver av de åtte himmelretningene Ø, NØ, N, ..., SØ. For hvert nabolagspunkt brukes DEM-en til å bestemme punktets relative høyde, det vil si finne punktets høyde minus fokuspunktets høyde. Et kjernepunkt i geomorfonmetoden er at den relative høyden i hvert av de åtte nabolagspunktene reklassifiseres til en ternær verdi, det vil si til ett av tre mulige utfall (to ulike skalaer blir brukt for å angi utfallet) som vist i diagrammene øverst til venstre i hver delfigur i Fig. 1: 2 (eller +) = målepunktet (rød prikk) ligger høyere enn fokuspunktet; 1 (eller 0) = målepunktet (grønn prikk) og fokuspunktet ligger i omtrent samme høyde; og 0 (eller –) = målepunktet (blå prikk) ligger lavere enn fokuspunktet. Grensa for "samme høyde" bestemmes av α. Dersom f.eks. α = 2° og L = 25 m, skal relative høyder som er mindre enn 87,3 cm anses som "samme høyde".
Rekka av åtte ternære verdier betegnes fokuspunktets lokale ternære mønster (LTP = local ternary pattern, jf. Liao 2010). Det finnes 3^8 = 6561 mulige kombinasjonene av ternære enkeltverdier (LTP-er). De representerer 498 reelt forskjellige terrengformer, etter at speilbilder og rotasjoner er tatt bort (se Jasiewicz og Stepinski 2013). Disse kalles geomorfoner og representerer primære terrengposisjonskategorier. Fig. 2 viser hvordan geomorfoner aggregeres til de 12 terrengposisjonsklassene i TF-TP på grunnlag av antall ternære +-verdier (vannrett, røde celler) og –-verdier (loddrett, blå celler).
Denne metoden er dels en forenkling av metoden som blir beskrevet av Jasiewicz og Stepinski (2013), ved at NiN-metroden bare sammenlikner relative høyder i par av punkter mens den originale metoden bruker en langt mer kompleks siktelinjemetodikk for å komme fram til de ternære verdiene. På den andre siden er antallet terrengposisjonsklasser i NiN økt fra de originale 10 til 12 ved at denb store skårningsklassen er delt i tre klasser.

SI

Variabelen kan brukes til å beskrive terrengform på enhver romlig skala, fra mikroskala til landskapsskala. Den kan brukes til å beskrive terrengformen omkring et punkt, men den kan også brukes til å lage et arealdekkende terrengformkart, for eksempel for et helt land (se for eksempel terrengformkartet for Polen i Jasiewicz og Stepanski (2013: Fig. 9).

Jasiewicz J og Stepinski TF (2013) Geomorphons — a pattern recognition approach to classification and mapping of landforms. Geomorphology 182: 147-156.
Liao W-H (2010) Region description using extended local ternary patterns. I: Anonym (Red), 2010 20th International Conference on Pattern Recognition, Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), Istanbul, s. 1003-1006.