Våtmarkspreg

RM-VP

Artsforekomst/-mengde

Denne geo-økologiske landskapsgradienten uttrykker i hvor stor grad landskapet er preget av myrer og mindre ferskvannsforekomster

RM-VP Våtmarkspreg uttrykker i hvor stor grad landskapet er preget av myrer (torvmassiv) og mindre ferskvannsforekomster (tjern, dammer og pytter). Den geomorfologiske variasjonen i innsjøbassenger og torvmassiver er adressert i egne typesystemer.

Inndeling

Variabelspesifikk, ordnet faktorverdi VP-SO Variabelspesifikk trinndeling, ordnet faktorvariabel

Landskaper som er helt dominert av myrer og små vann, det vil si med sterkt våtmarkspreg (RM-VP_b), har to geografiske tyngdepunkter i Norge. Det ene tyngdepunktet finner vi på store, relativt flate øyer i kystslettelandskapet i Trøndelag og i Nordland, for eksempel Smøla, Hitra og Frøya i Trøndelag og Vega og Andøya i Nordland. Også enkelte åpne fjordsider og fjordbotner i Nordland og Troms har store sammenhengende myrområder. Det andre tyngdepunktet i utbredelsen av slike myrdominerte landskaper finner vi på skog- og forfjellsviddene i innlandet, Trøndelag og Finnmark. Eksempler på landskaper der myr dekker store områder, er Flæin i Valdres (Oppland), Endeløsmyrene på Hedmarksvidda (Hedmark) og Goahteluoppal i Kautokeino (Guovdageaidnu) i Finnmark. Alle disse hører til landskapsgrunntypen I03-013 Våtmarkspreget lavlands-innlandsslettelandskap.

Variabelen RM-VP omfatter tre basistrinn som brukes til å beskrive graden av våtmarkspreg: RM-VP_0 uten våtmarkspreg, RM-VP_a klart våtmarkspreget, RM-VP_b sterkt våtmarkspreget.

Landskapstypeinndelingen og de komplekse landskapsgradientene den er basert på er uforandret fra NiN 2 til NiN 3, men kodeverket er endret. RM-VP i NiN 3.0 tilsvarer LA-KLG-VP i NiN 2.3.

4 – god

-Kunnskapsgrunnlaget for beskrivelse av komplekse landskapsgradienter De komplekse landskapsgradientene er identifisert ved bruk av multivariat statistisk analyse av et stort datasett (se Simensen et al. 2021, 2022).

SO

Variabelen brukes til inndeling av tre landskapshovedtyper (LA-I03 innlandsslettelandskap, LA-K02 fjordlandskap og LA-K03 kystslettelandskap).

Simensen T, Erikstad L og Halvorsen R (2021) Diversity and distribution of landscape types in Norway. Norsk Geografisk Tidsskrift - Norwegian Journal of Geography 75: 79-100.
Simensen T, Halvorsen R og Erikstad L (2022) Gradient analysis of landscape variation in Norway. Sommerfeltia 40: 1-193.