Denne menneskebetigete landskapsgradienten angir omfang og konsentrasjon av spor etter jordbruk i landskapet
Jordbrukspreggradienten uttrykker omfang og konsentrasjon av spor etter jordbruk i landskapet, angitt som relativ andel av jordbruksmark i landområdene omkring et gitt punkt.
Inndeling
Variabelspesifikk, ordnet faktorverdi JP-SO Variabelspesifikk trinndeling, ordnet faktorvariabel
Jordbruket i Norge er sterkt formet av geografien og naturforholdene. I europeisk sammenheng er det forholdsvis små sammenhengende områder i landet vårt som egner seg for jordbruksproduksjon. Mesteparten av den dyrkete marka ligger langs kysten, langs fjordene og på flatbygdene i innlandet. Av hele Norges landareal er omtrent 3,5 % oppdyrket. Utmarksbeite kommer i tillegg. Spor etter jordbruk finner vi i hele landet, men områder der større landskaper er dominert av jordbruk, finnes først og fremst i våre rikeste jordbruksdistrikter: flatbygdene på Østlandet, på Jæren og i Trøndelag.
Gradienten har tre basistrinn:RM-JP_0 uten jordbrukspreg, RM-JP_a klart jordbrukspreg og RM-JP_b jordbruksdominert.
Landskapstypeinndelingen og de komplekse landskapsgradientene den er basert på er uforandret fra NiN 2 til NiN 3, men kodeverket er endret. RM-JP i NiN 3.0 tilsvarer LA-KLG-JP i NiN 2.3.
4 – god
-Kunnskapsgrunnlaget for beskrivelse av komplekse landskapsgradienter De komplekse landskapsgradientene er identifisert ved bruk av multivariat statistisk analyse av et stort datasett (se Simensen et al. 2021, 2022).
SO
Variabelen brukes til inndeling av fem landskapshovedtyper (LA-I01 innlandsås- og fjellandskap, LA-I02 innlandsdallandskap, LA-I03 innlandsslettelandskap, LA-K02 fjordlandskap og LA-K03 kystslettelandskap).
Simensen T, Erikstad L og Halvorsen R (2021) Diversity and distribution of landscape types in Norway. Norsk Geografisk Tidsskrift - Norwegian Journal of Geography 75: 79-100.
Simensen T, Halvorsen R og Erikstad L (2022) Gradient analysis of landscape variation in Norway. Sommerfeltia 40: 1-193.