Variabelen angir forekomst eller arealutstrekning av større, faste innretninger som ikke kan karakteriseres som bygning innenfor et område.
Menneskers aktivitet gjennom tidene har resultert i konstruksjon av en rekke ulike strukturer som, etter at de har gått ut av bruk, blir etterlatt i naturen. Grovt sett kan slike strukturer fordeles på bygninger og andre strukturer. Variabelen MO-TM Massiv fast installasjon omfatter massive, faste, gjerne oppstikkende strukturer som ikke naturlig kan plasseres i en annen, spesifisert kategori (f.eks. bygninger, rørgater, kraftmaster, lysstolper, oljeplattformer og vindturbiner). For å være en massiv, fast installasjon (MO-TM) må objektet ha en største utstrekning på 2 meter eller mer og/eller en masse på over 50 kg samt uten menneskers inngripen ha en forventet varighet på stedet på 25 år eller mer. Enkeltstående, større installasjoner omfattes av egne variabler på land, i ferskvann og i havet.
Inndeling
Betongbunkere og andre forsvarsanlegg fra 2. verdenskrig, støpte plattinger og forstøtningsmurer
MO-TM Massiv fast installasjon registreres med frekvensmetodikk på en måleskala for andelsvariabler (P-skala). Valg mellom ulike P-måleskalaer må gjøres slik at brukerens behov for detaljert informasjon i nedre del av skalaen, det vil si for å skille mellom grader av liten påvirkning, blir ivaretatt. Området som skal beskrives deles inn i tenkte ruter á 10×10 m. Andelen ruter med forekomst av minst ett stort objekt registreres. Metodikken er den samme som brukes for å angi omfanget av spor etter ferdsel med tunge kjøretøy (KM-TK), og er basert på Bakkestuen et al. (2005).
Variabelen som sådan finnes ikke i NiN 2.3, der variasjonen som omfattes av den er fordelt på mange ulike variabeler i variabelgruppene 5AB-TO Transportområder og 5BY Bygningstyper.
P*
MO-TM brukes til å tallfeste graden av påvirkning av et naturområde, uttrykt ved forekomst, antall eller tetthet av massive, faste installasjoner.
Bakkestuen V, Aarrestad PA og Erikstad L (2005) Langtidsvirkninger på naturmiljøet av Forsvarets virksomhet i Troms: Terrengskaders effekt på vegetasjon i utvalgte delområder. Norsk Institutt for Naturforskning Rapport 49: 45-76.