Variabelen angir forekomst i eller arealandel av store, løse, menneskeskapte gjenstander i en vannforekomst (en innsjø eller et havområde).
Menneskers aktiviteter resulterer ofte i at fremmedelementer ender opp i naturen. Med fremmedelementer menes objekter som ikke hører hjemme i det natursystemet der de er plassert. Oftest dreier det seg om gjenstander som helt eller delvis består av syntetiske eller sterkt modifiserte livsmedier som plast, betong, bearbeidet tre eller metall, eller en kombinasjon av disse. I NiN skilles mellom store og små, løse objekter. For å være en stor, løs gjenstand (MO-TS) må objektet ha en største utstrekning på 2 meter eller mer og/eller en masse på over 50 kg samt uten menneskers inngripen ha en forventet varighet på stedet på 25 år eller mer. Forliste båter og skip utgjør trolig hovedtyngden av store, løse objekter på bunnen i innsjøer eller havområder. I noen tilfeller er vannforekomster benyttet til "dumping" av utrangerte gjenstander. Forekomster av store, løse, fremmede gjenstander har ikke først og fremst interesse på grunn av effekter på det biologiske mangfoldet.
Inndeling
Forliste båter og skip
Vanlig langs kysten, mer spredt i innsjøer
MO-IS Store løse objekter i innsjøer eller til havs registreres med frekvensmetodikk på en måleskala for andelsvariabler (P-skala). Valg mellom ulike P-måleskalaer må gjøres slik at brukerens behov for detaljert informasjon i nedre del av skalaen, det vil si for å skille mellom grader av liten påvirkning, blir ivaretatt. Området som skal beskrives deles inn i tenkte ruter á 10×10 m. Andelen ruter med forekomst av minst ett stort objekt registreres. Metodikken er den samme som brukes for å angi omfanget av spor etter ferdsel med tunge kjøretøy (KM-TK), og er basert på Bakkestuen et al. (2005).
Denne variabelen omfattes av 5XG-ST Store, løse gjenstander i NiN 2.3, som også inkluderer MO-ES Stort, løst objekt i elv og MO-TS Stort, løst objekt.
P*
MO-IS brukes til å tallfeste graden av forsøpling i et innsjø- eller havbunnsområde, uttrykt ved omfanget av store, løse, menneskeskapte objekter.
Bakkestuen V, Aarrestad PA og Erikstad L (2005) Langtidsvirkninger på naturmiljøet av Forsvarets virksomhet i Troms: Terrengskaders effekt på vegetasjon i utvalgte delområder. Norsk Institutt for Naturforskning Rapport 49: 45-76.