Variabelen angir forekomst av en større bygning eller annen fastmontert, menneskeskapt struktur i et elveløp.
Menneskers aktivitet gjennom tidene har resultert i konstruksjon av en rekke ulike strukturer som, etter at de har gått ut av bruk, har blitt etterlatt i naturen. Grovt sett kan slike strukturer fordeles på bygninger og andre strukturer. Variabelen MO-EM Massiv bygning eller annen fast installasjon i elv omfatter både bygninger og andre faste, gjerne oppstikkende strukturer i elver (f.eks. damanlegg og massive brukar – oppbygde strukturer, ofte av betong, som overdelen av ei bru hviler på). For å være en massiv, fast installasjon (MO-EM) må objektet ha en største utstrekning på 2 meter eller mer og/eller en masse på over 50 kg samt uten menneskers inngripen ha en forventet varighet på stedet på 25 år eller mer.
Inndeling
Damanlegg, massive brukonstruksjoner
MO-EM Massiv bygning eller annen fast installasjon i elv registreres med frekvensmetodikk på en måleskala for andelsvariabler (P-skala). Valg mellom ulike P-måleskalaer må gjøres slik at brukerens behov for detaljert informasjon i nedre del av skalaen, det vil si for å skille mellom grader av liten påvirkning, blir ivaretatt. Elveløpet som skal beskrives deles inn i tenkte segmenter á 10 m på tvers av elveløpet. Andelen segmenter med forekomst av minst ett stort objekt registreres. Metodikken er en tilpasset versjon av metoden som brukes for å angi omfanget av spor etter ferdsel med tunge kjøretøy (KM-TK), og er basert på Bakkestuen et al. (2005).
Variabelen som sådan finnes ikke i NiN 2.3, der variasjonen som omfattes av den er fordelt på mange ulike variabeler i variabelgruppene 5AB-TO Transportområder og 5BY Bygningstyper, for eksempel 5BY-IL-EF Energiforsyningsbygning (kraftstasjoner etc.).
P*
MO-EM brukes til å tallfeste graden av påvirkning av et elveløp, uttrykt ved forekomst, antall eller tetthet av massive, faste installasjoner.
Bakkestuen V, Aarrestad PA og Erikstad L (2005) Langtidsvirkninger på naturmiljøet av Forsvarets virksomhet i Troms: Terrengskaders effekt på vegetasjon i utvalgte delområder. Norsk Institutt for Naturforskning Rapport 49: 45-76.