Hovedtypen omfatter våtmark som er sterkt endret på grunn av at omfattede tråkk av store, beitende husdyr har ødelagt markas struktur og torvproduserende evne.
Kartleggingsenheten omfatter torvmark der høyt beitetrykk fra storfe har ført til at strukturen i det øverste torvlaget er varig ødelagt slik at det ikke lengre akkumuleres torv. Det kreves høyt beitetrykk over mange år for at NA-VA01 Åpen jordvannsmyr skal bli til NA-VO01 Sterkt tråkkpreget våtmark. Jo tyngre beitedyra er, desto større og mer langvarig blir tråkkeffekten på marka og artssammensetningen. Småfe har liten tråkkeffekt, både fordi de er lettere og fordi de ofte unngår våt myr. Tråkk av tunge dyr ødelegger strukturen i torvmarka med naken torv som fylles med vann og etter hvert blir til mer eller mindre sammenhengende flekker med naken torv. De aller fleste karplanteartene går tilbake, blant annet på grunn av at tråkk medfører mekanisk skade på røttene. Mosene går også tilbake. Dersom tråkkpåvirkningen er sterk nok, kan et større område bli omdannet til gjørmegroper der bare noen få arter blir igjen. Det kan også medføre erosjon av myra.
En del forstyrrelsestolerante arter som tunrapp Poa annua og skogsiv Juncus alpinoarticulatus kan forekomme i kartleggingsenheten. Noen myrarter synes å tåle tråkk nokså godt, blant annet duskull Eriophorum angustifolium, myrsnelle Equisetum palustre og enkelte starr-arter Carex spp. Dersom tråkkpåvirkningen opphører og påvirkningen ikke er disruptiv, vil torvoverflaten gradvis rekoloniseres. Med disruptiv menes forstyrrelse med høy nok intensitet til å forhindre etablering og opprettholdelse av permanente populasjoner av stedstilknyttete organismer. På samme vis som i annen torvmark der den torvproduserende vegetasjonen har blitt fjernet eller på annen måte ødelagt, tar det mange tiår, kanskje hundreår, før et intakt, torvproduserende økosystem er re-etablert.
-
Identifisering
Kartleggingsenheten forekommer først og fremst i flatt terreng i myrer, der det er høy tetthet av husdyr i utmarka.
-
Utbredelse og forekomst
Kartleggingsenheten er sjelden, men utbredelse og forekomst er mangelfullt kjent. Den forekommer bare på myr som har blitt utsatt for særlig høyt beitetrykk fra storfe over en lengre periode.
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan muligens forveksles med andre hovedtyper med myr i NiN 3, først og fremst NA-VA01 Åpen jordvannsmyr, NA-VC01 Åpen nedbørsmyr eller NA-VK01 Slåttemyr.
-
Relasjon til NiN 2.3
Kartleggingsenheten er ny i NiN 3, men omfatter deler av V9 Semi-naturlig myr i NiN 2 som er sterkt tråkkpåvirket av storfe.
VO01-M005-01
HT_c