Kartleggingsenheten omfatter skogsmark på våtmark med jordvannsegenskaper og stabil vanntilførsel av havvann. Den forekommer på temmelig til svært kalkrik mark.
Kartleggingsenheten består av skogsmark som ligger i tidevannsonen langs kysten. Den har høy grunnvannstand på grunn av stadig tilførsel av saltvann med tidevannet, og kan også tilføres ferskvann fra landsiden for eksempel fra bekker. Også ved springflo og sterkt pålandsvind tilføres kartleggingsenheten havvann. Den har gjerne et grunt jordsmonn med liten torvproduksjon. Tresjiktet er dominert av svartor Alnus glutinosa i Sør-Norge. Kartleggingsenheten preges av variasjon fra tuepreget vegetasjon bygd opp av tresokler og forsenkninger som i perioder er vannfylte.
Kartleggingsenheten karakteriseres av klart høyt kalkinnhold (LM-KA_ghi) som skyldes kalkinnholdet i fra tilførselen av havvann, delvis også kalkinnhold i berggrunnen. Den inneholder derfor arter som både takler permanent våte forhold, har høye krav til kalkinnhold i marka og tåler noe saltpåvirkning. Den inneholder også arter som kan forekomme i NA-MB01 Marin helofyttsump. Eksempler er mjødurt Filipendula ulmaria, klourt Lycopus europeus, fredløs Lysimachia vulgaris, kattehale Lythrum salicaria, skjoldbærer Scutellaria galericulata og slyngsøtvier Solanum dulcamara. Tilførsel av tangrester medfører også innslag av nitrofile arter som klengemaure Galium aparine, humle Humulus lupulus, krypsoleie Ranunculus repens og stornesle Urtica dioica. Flere av artene kan også forekomme i VF02-M005-02 Kalkrik innsjø-strandsumpskogsmark, som skilles fra denne kartleggingsenheten ved å ligge i strandsonen på bredden av innsjøer og ikke være påvirket av saltvann.
-
Identifisering
Kartleggingsenheten forekommer i flatt terreng ved skjermede bukter langs kysten. Tett tresjikt gir lys til normal grønn farge i flyfoto og typisk løvskogstekstur. Av og til refleks fra åpent vannspeil. Tekstur og farge ofte konsistent innen regioner.
-
Utbredelse og forekomst
Kartleggingsenheten forekommer spredt hovedsakelig langs kysten av Sørøst-Norge, men forekommer sporadisk også lengre nordover. Utbredelse og forekomst er mangelfullt kjent.
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan forveksles med naboenheten VF02-M005-03. Den kan også forveksles med NA-VB01 Myr- og sumpskogsmark.
Kartleggingsenheten omfatter V8-C-3 i NiN 2.