Kartleggingsenheten omfatter ikke-torvdannende våtmark på permafrost nær grunnvannsspeilet, som tilsvarer intervallet mellom nedre mykmatte og nederste fastmatte i myr.
Kartleggingsenheten omfatter ikke-torvdannende våtmark på permafrost med et tynt aktivt lag. Bare de øverste få desimeterne av marka tiner om sommeren. Enheten forekommer i flatt eller svakt hellende terreng, som er dårlig drenert fordi bakken er frosset. Smeltevannet renner derfor ikke unna og resultatet blir en vannmettet mark med vanntemperatur nær 0 °C. Nærmest grunnvannsspeilet er marka dominert av løse mosematter. Når avstanden til grunnvannsspeilet er litt større, blir mosemattene fastere og kan minne om mykmatter eller nedre fastmatter på myr. Under mosemattene finner vi imidlertid ikke et torvlag som på myr, men vannmettet eller frossen mineraljord. Karplanter forekommer spredt. Flekker med tuet overflate, gjerne på overgangen mot fastmark, utgjør «naboenheten» VC05-M005-02 Fast og tuet, knapt kildepåvirket permafrost-våtmark. Kartleggingsenheten er bare kjent fra Svalbard.
-
Identifisering
Kartleggingsenheten finnes i flatt eller svakt hellende og dårlig drenert terreng på permafrost. Bunnsjiktet er mosedominert.
-
Utbredelse og forekomst
Kartleggingsenheten forekommer på Svalbard, der den har sin hovedforekomst i nedre del av de store, U-formete dalene på Svalbard (Reindalen, Adventdalen, Sassendalen).
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan forveksles med naboenheten VC05-M005-02 Fast og tuet, knapt kildepåvirket permafrost-våtmark. Den har også likhetstrekk med NA-VC03 Grunnkilde og NA-VC04 Våt- og kildesnøleie.
-
Relasjon til NiN 2.3
Kartleggingsenheten overlapper delvis med grunntypene V7-1 og V7-2 i hovedtypen V7 Arktisk permafrost-våtmark i NiN 2. De tilsvarer kartleggingsenhetene V7-C-1 og V7-C-2.
TV_cde, KI_0abc