Litt kalkfattig til svakt intermediær svak eller ustabil grunnkilde

map VC03-M005-01

Kartleggingsenhet 1:5000

Kartleggingsenheten omfatter kilde med svak eller ustabil kildevannstilførsel som er uten torvdannelse. Den er preget av grus og sand med moser og spredte karplanter og er knyttet til litt kalkfattig eller svakt intermediær mark.

Se kartleggingsveiledere open_in_new

Kartleggingsenheten omfatter grunne kilder uten torvdannelse. Kilder er oppkommer eller grunnvannsframspring der vanntilførsel og vanntemperatur er mer eller mindre stabil gjennom året. Kildevannet kommer fra hulrom i fast fjell og har temperatur nær årsmiddeltemperaturen på stedet. Vannet er også friskt oksygen- og mineralnæringsrikt. Kildene dekker vanligvis svært små arealer. De er vanligst i nordboreal til mellomalpin biogeografisk sone, og forekommer også i mellomarktisk sone på Svalbard. De kan også finnes spredt i lavlandet. Ofte forekommer de like under vendepunktet i lier i U-daler, der terrenget begynner å flate ut.

Grunnkilder er preget av grus- og sanddominert mineralsubstrat med spredte steiner. Mosedekket er mindre omfattende enn i torvmarkskilder og karplanter forekommer spredt. Flere av de samme artene som finnes i torvmarkskilder forekommer også i grunnkilder. I tillegg inngår en del arter som har tyngdepunkt på mineraljord. Eksempler er rødmesigmose Blindia acuta, bekkesildremose Dichodontium pellucidum og vrangnøkkemose Sarmentypnum exannulatum. Kartleggingsenheten er vanligst ved kildeframspring, men kan også forekomme på mineraljord langs elve- og bekkekanter med stabil vannføring. Mer kalkkrevende arter mangler og skiller denne kartleggingsenheten fra VC03-M005-02 Sterkt intermediær til litt kalkrik grunnkilde.

  • Identifisering

    Kartleggingsenheten forekommer vanligst i forsenkninger i terrenget, gjerne ved foten av skrenter eller bakker. Vanskelig å identifisere fra flyfoto, men i åpent terreng opptrer typen ofte som små arealer eller punkter med avvikende farge både på fargefoto og infrarøde flybilder.

  • Utbredelse og forekomst

    Grunnkilder dekker vanligvis svært små arealer. De er vanligst i nordboreal til mellomalpin biogeografisk sone, og forekommer også i mellomarktisk sone på Svalbard. De kan også finnes spredt i lavlandet. Utbredelse og forekomst til kartleggingsenheten er mangelfullt kjent. Trolig forekommer den med små og spredte forekomster over store deler av landet på litt kalkfattig til svakt intermediær mark.

  • Forvekslingsenheter

    Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst VC03-M005-02. Den kan også forveksles med NA-VC02 Torvmarkskilde, særlig NA-VC03-M005-01 Litt kalkfattig til svakt intermediær svak eller ustabil torvmarkskilde. Den kan også forveksles med NA-VC04 Våt- og kildesnøleie og NA-VC05 Permafrost-våtmark. Det er gradvise overganger mot disse to hovedtypene. Se utfyllende forklaring under forvekslingsenheter under hovedtypen.

Kartleggingsenheten omfatter grunntypen V4-1, som tilsvarer V4-C-1 i NiN 2.