Temmelig til ekstremt kalkrik torvmarkskilde

map VC02-M005-03

Kartleggingsenhet 1:5000

Kartleggingsenheten omfatter kilde med svak eller ustabil kildevannstilførsel og torvdannelse. Den har tykke mosematter og er knyttet til temmelig til ekstremt kalkrik mark.

Se kartleggingsveiledere open_in_new

Kartleggingsenheten omfatter dype kilder med tydelig torvdannelse. Kilder er oppkommer eller grunnvannsframspring der vanntilførsel og vanntemperatur er mer eller mindre stabil gjennom året. Kildevannet kommer fra hulrom i fast fjell og har temperatur nær årsmiddeltemperaturen på stedet. Vannet er også friskt oksygen- og mineralnæringsrikt. Kildene dekker vanligvis svært små arealer. De er vanligst i nordboreal og nedre del av lavalpin biogeografisk sone, men kan også finnes i lavlandet. De finnes ofte i tilknytning til annen våtmark, for eksempel i overkant av bakkemyr (TM-B03).

Torvmarkskilder har tykke mosematter og skilles fra grunnkilder ved at sistnevnte er dominert av sand, grus og spredte steiner, og mer spredt mose- og karplantevegetasjon. Mosedekket i torvmarkskilder består av et relativt begrenset utvalg spesialtilpassede arter. Disse kan danne mer eller mindre reine bestander. Eksempler i klart kalkrike kilder er for eksempel kalktuffmose Palustriella commutata, fjærtuffmose Palustriella decipiens og brunklomose Scorpidium cossonii. I de kalkrike kildene kan arter som sotstarr Carex atrofusca, fjellsnelle Equisetum variegatum, kastanjesiv Juncus castaneus og gulsildre Saxifraga aizoides forekomme. Forekomst med de mest kalkkrevende artene skiller denne kartleggingsenheten fra VC02-M005-02 Sterkt intermediær til litt kalkrik torvmarkskilde og VC02-M005-01 Litt kalkfattig til svakt intermediær svak eller ustabil torvmarkskilde.

  • Identifisering

    Kartleggingsenheten forekommer vanligst i forsenkninger i terrenget, gjerne ved foten av skrenter eller bakker. Vanskelig å identifisere fra flyfoto, men i åpent terreng opptrer typen ofte som små arealer eller punkter med avvikende farge både på fargefoto og infrarøde flybilder.

  • Utbredelse og forekomst

    Torvmarkskilder er vanligst i nordboreal og nedre del av lavalpin biogeografisk sone, men kan også finnes i lavlandet. Utbredelse og forekomst til kartleggingsenheten er mangelfullt kjent. Trolig forekommer den med små og spredte forekomster over store deler av landet på temmelig til ekstremt kalkrik mark.

  • Forvekslingsenheter

    Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst VC02-M005-02. Den kan også forveksles med NA-VC03 Grunnkilde, særlig NA-VC03-M005-03 Klart kalkrik grunnkilde. Det samme gjelder NA-VA01 Åpen jordvannsmyr, blant annet VA01-M005-07, VA01-M005-09 Ekstremt kalkrik mykmatte til øvre fastmatte, VA01-M005-16 Temmelig kalkrikt mattenivå i myrkant og VA01-M005-17 Ekstremt kalkrikt mattenivå i myrkant.

Kartleggingsenheten omfatter grunntypene V4-8 og V4-9 i NiN 2. Det tilsvarer kartleggingsenhet V4-C-5 i NiN 2.