Kartleggingsenheten omfatter åpen myr som bare tilføres regnvann, i motsetning til NA-VA01 Åpen jordvannsmyr som også får tilførsel av jordvann. Den omfatter tuene, som er de delene av myra som har størst avstand til grunnvannsspeilet og derfor er tørrere enn fastmatter og mykmatter.
-
Tuer og høljer. Lahaugmyran, Sortland, Nordland.
NA-VC01 Åpen nedbørsmyr kjennetegnes ved at overflatetorva ikke har kontakt med jordvann, det vil si grunnvann som har vært i kontakt med fastmark. Artene får dermed bare tilført vann og mineralnæring via nedbøren. Kartleggingsenheten er derfor svært mineralnæringsfattig. Innholdet av mineralnæring kan være høyere i kystnære områder som påvirkes av saltvannspartikler som blåser innover land, men er likevel lavere enn i NA-VA01 Åpen jordvannsmyr. Kartleggingsenheten er artsfattig og mangler såkalte fastmarksvannindikatorer som er vanlige i NA-VA01 Åpen jordvannsmyr. Langs miljøvariabelen LM-TV Tørrleggingsvarighet omfatter kartleggingsenheten nedre tuenivå (LM-TV_ij) og øvre tuenivå (LM-TV_k). Denne variabelen beskriver avstand til grunnvannsspeilet og tuene kan rage 20 cm eller mer over høyeste grunnvannstand. Nedre grense for røsslyng Calluna vulgaris i tuene markerer grensen mellom tuer og fastmatter. Vegetasjonen er artsfattig, ofte med en del lyngarter, som røsslyng Calluna vulgaris, hvitlyng Andromeda polifolia og krekling Empetrum nigrum, mens torvmoser Sphagnum dominerer i bunnsjiktet. Også småplanter med furu Pinus sylvestris kan forekomme på tuene. Dvergbjørk Betula nana kan forekomme i høyereliggende myrer. Her kan tuene også være vindutsatt slik at snøen blåser bort og tuene får et rabbepreg. Vindlavene rabbeskjegg Alectoria ochroleuca, gulskinn Flavocetraria nivalis og gulskjerpe Flavocetraria cucullata kan inngå i tuevegetasjonen under slike forhold.
-
Identifisering
Kartleggingsenheten forekommer først og fremst i flatt terreng eller i forsenkninger. Farge i flyfoto er som regel brun til mørk grønn; lys brun ved høyt innslag av gress eller lyse torvmoser. Tuer gir karakteristisk veksling i tekstur. Tekstur og farge varierer lite innen og mellom regioner. På flyfoto fremstår typen med karakteristiske strukturer på høymyr, men ved kysten som åpne områder med jevn struktur som kan være vanskelig å skille fra andre åpne områder.
-
Utbredelse og forekomst
Kartleggingsenheten finnes i hele landet, men arealandelen avtar mot høyden. Åpen nedbørsmyr mangler over skoggrensa fordi dannelse av nedbørsmyr forutsetter at torvproduksjonen er vesentlig større enn nedbrytningen over lengre tid.
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst VC01-M005-01 og VC01-M005-03. Den kan også forveksles med kalkfattig NA-VA01 Åpen jordvannsmyr med samme basistrinnkombinasjon langs LM-TV tørrleggingsvarighet. Dette er først og fremst VA01-M005-02.
Kartleggingsenheten omfatter grunntypene V3-4,5 og V3-7 i NiN 2. Dette utgjør basistrinn TV_ijk i V3-C-1.