Kartleggingsenheten omfatter skogsmark på sterkt intermediær til litt kalkrik jordvannsmyr, som ikke får tilførsel av vann fra innsjø.
Kartleggingsenheten er skogkledd myr og våt skogsmark som i tillegg til nedbør får tilført vann som har vært i kontakt med kalkfattig jord. Den får derfor noe mineralnæring fra jordvannet. Kartleggingsenheten forekommer først og fremst i områder med kalkfattig mark, langs kanten av myrer og på fuktige flater, og i forsenkninger i skogsterreng. I høyereliggende og nedbørrike strøk finnes den også i hellende terreng.
Tresjiktet består ofte av furu Pinus sylvestris, men innenfor sitt utbredelsesområde er også gran Picea abies vanlig. Bjørk Betula pubescens kan forekomme, og på Sørlandet og Vestlandet kan også svartor Alnus glutinosa inngå i kalkfattig myr- og sumpskogsmark. Artssammensetningen består av relativt få arter av karplanter, hovedsakelig graminider, med innslag av lyngarter, som for eksempel dvergbjørk Betula nana og bærlyng (blåbær Vaccinium myrtillus, blokkebær Vaccinium uliginosum og tyttebær Vaccinium vitis-idaea). Urter spiller mindre rolle. Bunnsjiktet domineres av sterkt torvproduserende torvmoser Sphagnum spp., for eksempel abelstorvmose Sphagnum divinum, grantorvmose Sphagnum girgensohnii og tvaretorvmose Sphagnum russowii. Relativt tykke torvlag er vanlig, i motsetning til i mer kalkrik myr- og sumpskogsmark der torvmoser forekommer mer sparsomt og torvproduksjonen er moderat eller liten. Kalkrike myr- og sumpskoger har derfor tynnere torvlag og mørk "sumpjord", sammenlignet med kalkfattig myr – og sumpsskogsmark på tykkere torvmosetorv. Kartleggingsenheten har et større innslag av fastmarksarter sammenlignet med NA-VA01 Åpen jordvannsmyr med myrkantpreg (LM-MF_a).
-
Identifisering
Kartleggingsenheten forekommer i flatt terreng, i forsenkninger og i slake helninger. På flyfoto fremstår typen ofte som områder med glissen skog i kanten av myrer eller i skogsterreng. Fargen i flyfoto styres av dominansforholdene i tresjiktet; oftest lys grønn når furu dominerer og middels grønn ved bjørkedominans. Variasjon i tresjiktet gir også opphav til variasjon i tekstur. Tuedannelse ofte synlig i åpne partier på flyfoto. Tekstur og farge varierer noe innen regioner.
-
Utbredelse og forekomst
Kartleggingsenheten finnes spredt over hele landet opp til skoggrensa, men dekker ofte små arealer.
-
Forvekslingsenheter
Kartleggingsenheten kan forveksles med alle naboenheter langs de definerende miljøvariablene i hovedtypen. Dette er først og fremst VB01-M005-02. Den kan også forveksles med NA-VF01 Nedbørsmyr-skogsmark og NA-VF02-M005-01 Intermediær til litt kalkrik innsjøstrandsumpskogsmark.
Kartleggingsenheten omfatter basistrinn KA_b i V2-C-1 i NiN 2.