Flommarkskompleks

NK-E03

Hovedtype

Naturkompleksenheten omfatter flommark langs elver, til dels også innsjøer, som inneholder flere natursystemhovedtyper med preg av vannforstyrrelse.

Naturkompleksenheten NK-E03 Flommarkskompleks er betinget av LM-VF Vannforstyrrelsesintensitet, det vil si forstyrrelse forårsaket av vann i bevegelse, først og fremst langs elver, unntaksvis også langs større innsjøer. Den aktive, definerende prosessen er drevet av bevegelsesenergien i rennende vann eller energien i bølger som drives mot land av vinden. Naturkompleksenhetens definerende natursystemhovedtype er NA-TE03 Åpen flomfastmark, som er vanlig langs elveløp som går gjennom løsmasser. For at den åpne flomfastmarka skal være del av en naturkompleksenhet, må den inngå i en sammensetning med NA-TF01 Flomskogsmark (bare under skoggrensa) og/eller NA-TE08 Flommarkseng. Det fysiske utspringsområdet for flommarkskomplekset, som er preget av samme prosess og består av de tilstøtende natursystemhovedtypene NA-OA02 Elvesedimentbunn og NA-LA02 Innsjø-sedimentbunn, inngår også i flommarkskomplekset.

NK-E03 Flommarkskompleks er best utviklet på elvesletter i nedre deler av store vassdrag der dalene flater ut (for eksempel Glommas delta i Nordre Øyeren) og i slake dalpartier i innlandet, blant annet omkring deltaer der mindre elver munner ut i en annen, større elv [for eksempel Follas delta i Glomma i Alvdal (Hedmark), Grimsas delta i Folla i Folldal (Hedmark), Visas delta i Otta i Lom (Oppland) og Grøvus utløp i Driva i Sunndal (Møre og Romsdal)]. Store sedimentasjonsflater som over lengre tid forblir åpne, der det skjer en netto sedimentering av sand og grus, finnes der breelver går gjennom store elvesletter (sandurer). Naturkomplekset finnes også stedvis i landstrandbeltet langs store innsjøer, først og fremst på steder der strandas øvre del er svært flat og derfor har stor horisontal utstrekning.

Naturkompleksenheten omfatter svært stor variasjon, langs mange akser. Viktige dimensjoner i denne variasjonen er mellom elv og innsjø, mellom enkle og forgreinete elveløp, mellom lavland og fjell, og mellom flommarker preget av sedimentasjon og flommarker preget av erosjon.

Definerende lokal kompleks miljøgradient (dLKMg) for NK-E03 Flommarkskompleks er LM-VF Vannforstyrrelsesintensitet. Naturkompleksenhetens definerende natursystemhovedtype (dNS-HT) er NA-TE03 Åpen flomfastmark. Kompleksenheten har to alternative assosierte natursystemhovedtyper: NA-TE08 Flommarkseng og, under skoggrensa, NA-TF02 Flomskogsmark.

3 – akseptabel