Skredmarkskompleks

NK-E02

Hovedtype

Naturkompleksenheten omfatter skråninger preget av skredaktivitet, det vil si spontan utrasing av substratet som er forårsaket av erosjon eller av at massene er ustabile.

Naturkompleksenheten NK-E02 Skredmarkskompleks er knyttet til den sjeldne natursystemhovedtypen NA-TE02 Aktiv skredmark, som forekommer der rennende vann eroderer store løsmasseavsetninger, f.eks. leirraviner og bresjøavsetninger. For at en åpen skredmark skal inngå i en naturkompleksenhet må det omkringliggende området inneholde en annen naturtype med preg av skredkompleksets definerende lokale komplekse miljøgradient, LM-SU Skredutsatthet. NK-E02 har de samme assosierte natursystemhovedtypene som NK-D02 Rasmarkskompleks: fastmarksskogsmark (NA-TB01) under skoggrensa og fjellhei (NA-TA03 Arktisk-alpin hei og leside) over skoggrensa. Som i rasmarkskompleks har den skredutsatte skogen rikelig innslag av boreale lauvtrær som gråor, hegg og bjørk. De fleste forekomstene av skredmark er imidlertid isolerte "øyer" i landskapet, som resultat av en historisk skredhendelse. Slike historiske skredmarker tilhører NA-TG01 Nakne løsmasser og inngår ikke i et skredmarkskompleks. Skredmarker langs elver opprettholder sin aktivitet på grunn av elvas undergravende erosjon av elvebredden på strekninger med høy vannhastighet (f.eks. i yttersvinger). Slike steder inneholder naturkompleksenheten også den nye elvebunnen (NA-OG01) erosjonen forårsaker.

Sandskredene ved Oddmelan langs Folla (Folldal, Hedmark) og mange av leirravinene på Romerike (Sørum, Gjerdrum og Nannestad, Akershus).

Naturkompleksenheten er sjelden fordi den definerende natursystemhovedtypen, NA-TE02 Aktiv skredmark, er sjelden. Den forutsetter en spesiell kombinasjon av miljøforhold som ikke ofte er realisert og dekker vanligvis små arealer der den forekommer. Leir- og siltskred forekommer langs bekker og elver under marin grense, det vil si i et belte langs kysten med varierende bredde. Sand- og grusskred forekommer spredt langs større elver. Bare et fåtall større skredmarker inngår i en kompleksenhet.

Definerende lokal kompleks miljøgradient (dLKMg) for NK-E02 Skredmarkskompleks er LM-SU Skredutsatthet. Naturkompleksenhetens definerende natursystemhovedtype (dNS-HT) er NA-TE02 Aktiv skredmark. Den har to alternative assosierte natursystemhovedtyper: NA-TB01 Fastmarksskogsmark (under skoggrensa) og NA-TA03 Arktisk-alpin hei og leside (over skoggrensa).

3 – akseptabel