SA-BL Boreal lauvtreandel i busksjiktet er en enkel gradient som gir uttrykk for boreale lauvtrærs andel av busksjiktet i et område.
SA-BL Boreal lauvtreandel i busksjiktet er en av fire variabler for relativ del-artsgruppesammensetning i busksjiktet, uttrykt som "relativ dekning". Med "relativ dekning" menes i denne sammenhengen kronearealsummen for busker av boreale lauvtrær (se "utfyllende opplysninger" for liste over boreale lauvtreslag som forekommer naturlig i Norge) som andel av total kronearealsum for busker (dvs. for alle treslagsgrupper samlet). Kronearealsummen er arealet innenfor kroneperiferien til hvert enkelt busk, summert over alle busker av en gitt treslagsgruppe som er rotfestet innenfor området (se "Utfyllende opplysninger" for forklaring av begreper). Variabelen tar ikke hensyn til om busksjiktet er tett eller glissent, men den gir ikke mening dersom området har svært lav busksjiktsdekning (total kronearealsum mindre enn 5 %).
Inndeling
SA-BL Boreal lauvtreandel i busksjiktet tilsvarer NiN 2.3-variabelen 1AR-B-L med samme navn.
Definisjon av boreale lauvtrær Treslagsgruppa "boreale lauvtrær" omfatter gråor Alnus incana, bjørk Betula pendula, osp Populus tremula, hegg Prunus padus, selje Salix caprea og rogn Sorbus aucuparia.
Definisjonen av busk I NIN versjon 3 defineres en busk som en vedplante med flerårig hovedstamme som er mellom 80 cm og 5 m høy, og som ikke tilfredsstiller definisjonen av lavt tre. Et lavt tre er et individ av en vedplante som under gunstige voksestedsforhold kan nå 5 m, men som på grunn av vekstbegrensende miljøforhold på voksestedet er mer enn 2 m, men mindre enn 5 m høyt. Lave trær inngår altså i definisjonen av et tre og skal ikke regnes med i dekningen av busker i et område.
Definisjon av begreper for dekning og relativ dekning Arealet innenfor et kroneperiferien til et tre eller en busk, som er synonymt med vedplantens kroneareal, er lik arealet av en figur som avgrenses av linjer trukket mellom dens ytterste greinspisser. Kronearealet tar ikke hensyn til om krona er glissen og det gjøres ikke fradrag for åpninger i krona innenfor kroneperiferien. Begrepet "dekning" benyttes alltid om arealandeler, det vil si andeler av et aktuelt områdes totalareal, f.eks. andelen av et område som ligger innenfor kroneperiferien til minst en vedplante av et gitt slag. Dekning oppgis som andel eller i prosent. Begrepet "kronedekning" er andelen av et areal som ligger innenfor kroneperiferien til trær eller busker. Det tas ikke hensyn til om kronene overlapper, 100 % er absolutt øverste grense for kronedekning. Kronedekningen og dekningen av åpninger mellom trekronene summerer til 100 %.
Variablene for relativ del-artsgruppesammensetning i busksjiktet er enkle gradienter som åpner for å beskrive hvor stor andel en spesifikk del-artsgruppe (f.eks. boreale lauvtrær) utgjør innenfor en artsgruppe (busker). Alle disse variablene bruker kronearealsummer for beregning av andeler. Variablene for relativ del-artgruppesammensetning i busksjiktet uttrykker altså kronearealsummen for ei treslagsgruppe som andel av total kronearealsum for alle busker.
P*
Variabelen kan både brukes til å beskrive dominansforholdene i busksjiktet i en naturtypepolygon på et gitt tidspunkt og til å utfigurere egenskapsområder for variasjon i busksjiktsdominans.