Variabelen angir dekningen av vekstbegrensete trær i et avgrenset område.
Hvor tett tresjiktet er, for eksempel i en skogsmark eller på semi-naturlig beitemark, har stor betydning for markøkosystemet. Dersom tresjiktet er svært tett, blir mengden lys som slipper gjennom til undervegetasjonen så liten at mange arter ikke lenger klarer å opprettholde levedyktige populasjoner. Definisjonen av tre (se "utfyllende opplysninger") omfatter i utgangspunktet bare vedplanter som er mer enn 5 m høye, men inkluderer i tillegg lave, eller "vekstbegrensete" trær, det vil si trær som "på grunn av vekstbegrensende miljøforhold på voksestedet er mer enn 2 m, men mindre enn 5 m høye". SA-AV Dekning av vekstbegrensete trær åpner for å tallfeste den samlete dekningen av vekstbegrensete trær i et område. Variabelen adresserer kronedekningen av slike trær, det vil si hvor stor andel at et område som ligger innenfor vekstbegrensete trærs kroneperiferi (se "utfyllende opplysninger" for presisering av begreper).
Inndeling
Vekstbegrensete trær karakteriserer skogsmarkssystener nær vedplantenes toleransegrenser, for eksempel nær den klimatiske skoggrensa, på særlig forstyrrelsesutsatte steder (flomskogsmark, sandskred, rasmark og vindutsatte steder langs kysten).
SA-AV Dekning av vekstbegrensete trær tilsvarer NiN 2.3-variabelen 1AG-A-V med samme navn.
Landsskogtakseringens data inneholder informasjon som gjør det mulig å estimere mengden vekstbegrensete trær.
Definisjonen av vekstbegrenset tre I NIN versjon 3 defineres et tre som en vedplante med flerårig hovedstamme som er mer enn 5 meter høy eller et lavt tre, det vil si et individ av en vedplante som under gunstige voksestedsforhold kan nå 5 m, men som på grunn av vekstbegrensende miljøforhold på voksestedet er mer enn 2 m, men mindre enn 5 m høyt. Lave trær inngår altså i definisjonen av et tre. Merk at det er de grunnleggende miljøforholdene på voksestedet, som for eksempel vind, snøras eller lave temperaturer, som gir grunnlag for å karakterisere et tre som vekstbegrenset. Undertrykte småtrær i en tett bestand omfattes ikke av definisjonen av vekstbegrenset tre. For trær med kløft, det vil si stamme som er delt under brysthøydepunktet (1,3 m over normalt stubbeavskjær, det vil si det punktet på stammen der det ville vært naturlig å hogge treet), telles hver stamme ovenfor kløfta som tilfredsstiller høydekravet.
Definisjonen av kronedekning Med kronedekning menes andelen av et areal som ligger innenfor kroneperiferien til trær (her: vekstbegrensete trær). Arealet innenfor et tres kroneperiferi, som er synonymt med treets kroneareal, er lik arealet av en figur som avgrenses av linjer trukket mellom treets ytterste greinspisser. Kronearealet tar ikke hensyn til om trekrona er glissen, og det gjøres ikke fradrag for åpninger i trekrona innenfor treets kroneperiferi. Det tas ikke hensyn til om kronene overlapper, 100 % er absolutt øverste grense for kronedekning.
P*
Variabelen kan brukes til å tallfeste andelen av marka som er dekket av Lave (vekstbegrensete) trær, det vil si som ligger innenfor vekstbegrensete trærs kroneperiferi.