Naturgitt dominerende algegruppe

SA-FA

Relativ del-artsgruppesammensetning

SA-FA Naturgitt dominerende algegruppe er en enkel faktorvariabel som identifiserer tre tarearter og rugl som strukturerende arter/artggrupper på eufotisk saltvannsbunn, og åpner for å angi eventuell dominans av en av disse. Variabelen adresserer en forventet dynamisk likevektstilstand.

Enkelte arter eller artsgrupper har en strukturerende effekt på sine omgivelser, først og fremst gjennom å øke mangfoldet av nisjer, men også på andre måter, f.eks. fordi de er viktige mutualister (f.eks. trær som mykorrhizapartnere) eller som nøkkelorganismer i et næringsnett, dvs. som mat for andre organismer. Dersom denne strukturerende effekten resulterer i økosystemer som er vesentlig forskjellig fra økosystemer uten disse artene, brukes begrepet "strukturerende artsgruppe". Natursstemer preget av strukturerende artsgrupper utgjør egne natursystem-hovedtyper i NiN-systemet. Eksempler på strukturerende artsgrupper er trær i fastmarks- og våtmarkssystemer, øyekorallen Desmophyllum pertusum og langskuddsplanter som danner undervannsenger i ferskvanns- og saltvannsbunnsystemer. Det finnes også mange andre eksempler på andre arter og artsgrupper som har strukturerende effekt på artsrikdom og artssammensetning når de forekommer i store mengder, men uten at det strenge kriteriet for strukturerende artsgruppe nødvendigvis er oppfylt. Ett eksempel er "ruglbunn", som er en samlebetegnelse for kalkalger (rødalger i ordenen Corallinales) som vokser løst på bunnen (se "utfyllende opplysninger") og skaper et miljø med stor artsrikdom (Sciberras et al. 2009, Teichert 2014). Store tarearter, det vil si alger i brunalgeslekta Laminaria, oppfyller for så vidt kriteriet for strukturerende artsgruppe, men det er andre grunner til at NiN likevel ikke inneholder en egen hovedtype for "tareskog". Tareskogen er et svært produktivt økosystem med en tredimensjonal struktur og er et hotspot for biologisk mangfold i tempererte og polare farvann (Steneck et al. 2002, Christie et al. 2003, 2009).
Variabelen SA-AA Naturgitt dominerende algegruppe gir mulighet for beskrive dominans av en av tre tarearter (fingertare Laminaria digitata, stortare Laminaria hyperborea og sukkertare Saccharina altissima) og av "rugl". Med dominans menes i denne sammenhengen en dekning på minst 25 % innenfor et område og, for tareartene, at den aktuelle arten har størst dekning blant de tre tareartene. Begrepet "naturgitt" som inngår i variabelnavnet innebærer at det er dominansforholdene i en antatt dynamisk likevektstilstand som skal vurderes, ikke tilstanden på et gitt registreringstidspunkt. En sukkertareskog i nedbeitet tilstand skal derfor karakteriseres som natur med sukkertare som naturgitt dominerende algegruppe. I motsetning til de aller fleste andre variabler i NiN-systemet, skal SA-AA Naturgitt dominerende algegruppe benyttes i forbindelse med teoretiske vurderinger og ikke (først og fremst) for praktisk kartlegging.
Både tareskog (kelp forests) og ruglbunn (maerl beds) er OSPAR-habitater, det vil si at de står på lista over 18 utvalgte marine naturtyper som omfattes av Oslo-Paris-konvensjonen (OSPAR) om vern av det marine miljøet i Nordøst-Atlanteren, som Norge underskrev i 1992.

Inndeling

Variabelspesifikk, ikke-ordnet faktorverdi FA-SI Variabelspesifikk trinndeling, ikke-ordnet faktorvariabel

SA-FA Naturgitt dominerende algegruppe er delt inn i fem basisklasser, én for hver av tre tarearter (fingertare Laminaria digitata, stortare Laminaria hyperborea og sukkertare Saccharina altissima) og "rugl", samt en nullklasse uten dominans av noen av de nevnte gruppene.

SA-FA Naturgitt dominerende algegruppe er en ny variabel i NiN 3.

Rugl er en samlebetegnelse på kalkalger som vokser løst på stabil eufotisk sedimentbunn, med grus eller sand som dominerende bunnsubstrat. Blant de vanligste artene i norske farvann finner vi krasingCorallina officinalis, vorterugl Lithothamnium glaciale og buttgrenet mergel Phymatolithon calcareum. Arter som vokser som skorper på fastbunn, for eksempel slettrugl Phymatolithon lenormandii omfattes ikke av begrepet "rugl".
Relasjon til variabler i ergenskapskategorien Romlige artsfordelingsmønstre Variabelen SA-FA er relatert til artsspesifikke variabler for forekomst eller mengde av mark- og bunnlevende arter (RA-MB-S). SA-FA adresserer spesifikt hvorvidt en art eller artsgruppe tilfredsstiller krav til dominans, mens RA-MB-S åpner for å registrere mengde av alle arter på en trinndelt skala.

SI

Variabelen kan brukes til å skille mellom ulike utforminger av algedominerte eufotiske saltvannsbunnsystemer. Variabelen blir brukt til å definere primære vurderingsenheter innenfor hovedtyper av eufotiske saltvannsbunnssytemer i Rødliste for naturtyper 2025.

Christie H, Jørgensen NM, Norderhaug KM og Waage-Nielsen E (2003) Species distribution and habitat exploitation of fauna associated with kelp (Laminaria hyperborea) along the Norwegian coast. Journal of the marine biological Association of the United Kingdom 83: 687-699.
Christie H, Norderhaug KM og Fredriksen S (2009) Macrophytes as habitat for fauna. Marine Ecology Progress Series 396: 221-233.
Sciberras M, Rizzo M, Mifsud JR og Camillieri K (2009) Habitat structure and biological characteristics of a maerl bed off the northeastern coast of the Maltese Islands (central Mediterranean). Marine Biodiversity 39: 251-264.
Steneck RS, Graham MH, Bourque BJ, Corbett D, Erlandson JM, Estes JA og Tegner MJ (2002) Kelp forest ecosystems: biodiversity, stability, resilience and future. Environmental Conservation 29: 436-459.
Teichert S (2014) Hollow rhodoliths increase Svalbard's shelf biodiversity. Scientific Reports 4: 6972: 1-5.