Naturkompleksenheten omfatter sammenhengende områder med tydelig påvirkning av kildevann fra en torvmarkskilde.
NK-C04 Torvmarkskildekompleks finnes over det meste av landet, men har i likhet med den definerende natursystemhovedtypen utbredelsestyngdepunkt i nordboreal og nedre del av lavalpin bioklimatisk sone. Der er det ikke uvanlig at større, sammenhengende torvmarkskildekomplekser finnes i nedre del av dalsider, under en markert, horisontal kildehorisont under vendepunktet i dalsida. I øvre del av lavalpin sone avtar tendensen til torvdannelse og komplekst forsvinner sammen med natursystemhovedtypen.
Naturkompleksenheten omfatter en viss variasjon. Nederst og i utkanten av en skråning med NK-C04 Torvmarkskildekompleks kan det finnes kildevannspåvirkete fastmarkshovedtyper, dvs. storbregne- og høgstaudedominerte grunntyper innenfor hovedtypene NA-TA03 Arktisk-alpin fjellhei og leside og NA-TB01 Fastmarksskogsmark.
NK-C01 Varmkildekompleks, NK-C02 Ferskvannskildekompleks og NK-C03 Ferskvanns- og våtmarkskildekompleks på den ene siden og NK-C04 Torvmarkskildekompleks og NK-C05 Grunnkildekompleks på den andre siden. Ferskvannskildekompleksene (NK-C01, NK-C02 og NK-C03) skiller seg fra våtmarkskildekompleksene (NK-C04 og NK-C05) ved å ha en gjennomgående, åpen vannstreng (bekke-/elveløp).
NK-C04 Torvmarkskildekompleks og NK-C05 Grunnkildekompleks skiller seg med hensyn til torvprodukserende evne. Mens NK-C04 kjennetegnes av torvmark i både i myr og i kilde, kjennetegnes NK-C05 av at kilden har våtmarkspreg, men mangler torvproduksjon.
Definerende lokal kompleks miljøgradient (dLKMg) for NK-C04 Torvmarkskildekompleks er LM-KI Kildevannspåvirkning. Naturkompleksenhetens definerende natursystemhovedtype (dNS-HT) er NA-VC02 Torvmarkskilde og dens assosierte hovedtype er NA-VA01 Åpen jordvannsmyr.
4 – god