Omfatter terrestriske dyr som fungerer som næringsmedium og levested for parasitter og parasittoider, samt hi og bo av større og mindre dyr.
-
Levende dyr og dyrebo, eksemplifisert ved musehull i ’lomme’ under bjørkerot. Grunntype TS08-05 I smågnagerbo og -ganger. (Grytdalen, Tørdal, Drangedal). Telemark).
-
Levende dyr og dyrebo, pelsen til smågnagere kan være livsmedium for ektoparasitter; her illustrert ved lemen (Lemmus lemmus). Grunntype TS08-03 I ytre vev hos levende invertebrater (Finnsjøen, Oppdal,Trøndelag).
-
Levende dyr og dyrebo, fuglereir er livsmedium for en rekke insekter, for eksempel lopper og biller. Grunntype TS08-07 Fuglereir. Oppdal, Trøndelag.
-
Levende dyr og dyrebo, eksemplifisert ved tue av av skogsmaur (Formica sp.) fra Gutulia (Engerdal, Hedmark). Grunntype TS08-08 Maurtue og -bo. Maurtuer har en rik fauna av spesialiserte organismer som lever i eller i tilknytning til maurboet.
-
Levende dyr og dyrebo, vepsebol er livsmedium for snyltebilla Metacoeus paradoxus. Grunntype TS08-09 Vepse- og humlebol. Tingvoll, Møre og Romsdal.
-
Levende dyr og dyrebo, eksemplifisert ved midd som symbiont på levende skogtordivel (Anoplotrupes stercorosus). Grunntype TS08-03 I ytre vev hos levende invertebrater. Aksneset, Tingvoll, Møre og Romsdal.
Hovedtypen omfatter terrestriske dyr som er vertsdyr, levested og næringsmedium for parasitter og parasittoider (dreper sine verter). Hovedtypen inkluderer også hi og bo av større og mindre pattedyr, smågnagerganger, fuglereir, maurtuer og vepse- og humlebol, samt bikuber. Dyrebo utgjør livsmedier for en lang rekke organismer i tillegg til primærbrukerne av slike levesteder. Parasitter og parasittoider kan være til stede både på selve vertsdyret og i vertdyrets bo. Derfor er det ikke skilt mellom levende dyr og dyrebo i to kategoriene på hovedtypenivå. Organismer som lever i tilknytning til levende dyr ofte er svært spesialisert til sine vertsdyr. Livsmediene innenfor LI-TS08 levende dyr og dyrebo kan også finnes i tilknytning til andre livsmedier, for eksempel i hulrom i trær (LI-TS06 Ved-livsmedier) og under jorda (LI-TS02 Finere uorganiske substrater på land). I slike situasjoner der man har livsmedier i tilknytning til andre livsmedier på større romlig skala, kan det i en kartleggingssammenheng løses ved at forekomsten av det mest fin-skala livsmediet (her for eksempel vepsebolet) beskrives som miljøbetinget variasjon innenfor den relevante mer grovskala livsmedium-typen LI-TS06 Ved-livsmedier, eller som mosaikker i sammensatte livsmedium-objekter.
LI-TS08 Levende dyr og dyrebo defineres som terrestriske dyr som fungerer som næringsmedium og levested for parasitter og parasittoider, samt hi og bo av større og mindre dyr.
LI-TS08 Levende dyr og dyrebo kan finnes overalt der det forekommer dyr.
LI-TS08 Levende dyr og dyrebo omfatter 10 grunntyper, hvorav en sterkt modifisert type. Grunntypene deles inn på basis av skillet mellom ytre og indre vev og gir i utgangspunktet opphav til 4 grunntyper. I tillegg representerer pattedyrbo/fuglereir og bo av sosiale insekter ytterligere seks kategorier.
Oversikt over grunntypene:
S08-01 I ytre vev hos levende vertebrater
TS08-02 I indre vev hos levende vertebrater
TS08-03 I ytre vev hos levende invertebrater
TS08-04 I indre vev hos levende invertebrater
TS08-05 I smågnagerbo og -ganger
TS08-06 I bo av (øvrige) pattedyr
TS08-07 Fuglereir
TS08-08 Maurtue og -bo
TS08-09 Vepse- og humlebol
TS08-10 Bikube (sterkt modifisert)
Hvilken dyregruppe som har gitt opphav til substratet (vertsdyr) vil være avgjørende for artssammensetninegn. Organsismegruppe (vertsdyr) beskrives med variabler for artsgruppeforekomst (AG).
LI-TS08 Levende dyr og dyrebo og LI-MS06 Levende marine dyr Grensa mellom disse to hovedtypene trekkes mellom arter som i hovedsak oppholder seg på land i terrestriske systemer og arter som i hovedsak oppholder seg i marine systemer. For dyr med delt levesett trekkes grensene mellom taksonomiske grupper slik at blant pattedyrene for eksempel kun sjøpattdyr (hval og sel) regnes som marine dyr. Livsmedier for andre pattedyr som (periodevis) lever i tilknytning til marine systemer typifiseres under LI-TS08 levende dyr og dyrebo . Tilsvarende gjelder for sjøfugl. LI-TS08 Levende dyr og dyrebo og LI-TS06 Ved-livsmedier Levende dyr og dyrebo forekommer ofte i eller i tilknytning til LI-TS06 Ved-livsmedier I slike tilfeller anbefales det å beskrive både dyret eller dyreboet som livsmedium, i tillegg til ved-livsmediet som dyret eller dyreboet forekommer i eller på. Et eksempel her er maurbo som forekommer under bark av døde trær. LI-TS08 Levende dyr og dyrebo og LI-TS09 Dødt plantemateriale Flere kategorier av dyrebo, for eksempel maurtuer, er egentlig ansamlinger av dødt plantemateriale og kunne i prinsippet ha vært typifisert under denne hovedtypen. Artssammensetningen i dyreboet er ofte så spesiell at disse livsmediene bør samles i en egen hovedtype, til tross for at enkelte arter kun benytter seg av substrategenskaper som er mer eller mindre uavhengig av forekomsten av dyrene i boet. Et forlatt dyrebo vil derfor gradvis, men ofte nokså raskt, endre assosiert artssammensetning, og dermed hovedtypetilhørighet, til LI-TS09 Dødt plantemateriale.
LI-TS08 Levende dyr og dyrebo er uendret og tilsvarer T9 Levende dyr og dyrebo i NiN versjon 2.3.
Kunnskapsgrunnlaget for inndeling i grunntyper er relativt godt fundert fordi parasitter er relativt spesialiserte og har vært gjenstand for stor vitenskapelig interesse. De ulike grunntypene har lite overlapp i artssammensetning. Flere grupper av parasitter, for eksempel snylteveps, er imidlertid svært dårlig kjent med hensyn til livsmedium. Kunnskapen begrenser seg ofte til hvorvidt de er eggsnyltere eller om de parasitterer bestemte taksonomiske grupper av andre dyr. 2
Byttedyr for predatorer er mer å anse som næring enn livsmedium, så lenge byttedyret ikke (også) tjener som oppholdssted eller skjul for predatoren. Det er ikke opprettet en egen grunntype pels og fjærdrakt, men disse substratene inkluderes i TS08-01 I ytre vev hos levende vertebrater.
Ødegaard, F., Halvorsen, R., Blom, H. H., Gaarder, G., Andersen, T., Elvebakk, A., Elven, R., Erikstad, L., Moen, A., Mortensen, P.B., Norderhaug, A., Nygaard, K. og Thorsnes, T. 2009. Inndeling i livsmedium-hovedtyper. NiN Bakgrunnsdokument 10:1-38. Ødegaard, F., Halvorsen, R., Blom, H. H., Gaarder, G., Andersen, T., Elvebakk, A., Elven, R., Erikstad, L., Moen, A., Mortensen, P.B., Norderhaug, A., Nygaard, K. og Thorsnes, T. 2009. Beskrivelsessystem for livsmedium-grunntyper. NiN Bakgrunnsdokument 11: 1-80.